Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žila jsem se svým přítelem 20 let a od roku 2008 jsem u něj v rodinném domě hlášena k trvalému bydlišti. Dům vlastnil již před naším seznámením. O náklady o domácnost jsme se dělili, on platil poplatky jako je plyn a elektrika a atd, já vše pro chod domácnosti, jídlo, drogerie atd. Všichni sousedé mě zde znají.

2014 vážně onemocněl a já s ním jako jediná absolvovala všechny zákroky, chemoterapii, náročnou léčbu. Všichni lékaři z oddělení mě znají. Svého syna zákonně notářsky vydědil, protože se o něj za celou dobu nemoci nestaral a také byl odsouzen k odnětí svobody. Vše tedy v závěti odkázal svoji 5-ti leté vnučce. V závěti napsal, že já, jeho družka se musím nejdéle do 12 měsíců odstěhovat z domu, kde jsem trvale hlášena. Mám nárok na nějaké odstupné nebo si prostě vezmu jen svoje osobní věci a po 20-ti letém vztahu odejdu neznámo kam? Děkuji mockrát za odpověď. Naděžda

ODPOVĚĎ:
Pokud přítel vše v závěti odkázal vnučce, bohužel nemáte možnost to nijak zvrátit. Pokud by závěť sepsána nebyla, dědila byste z titulu osoby spolužijící, nicméně pokud závěť sepsána je, je její text rozhodující. Jediná možnost, která by mohla zvrátit dědění vnučkou by bylo, pokud byste napadla soudně platnost závěti s tím, že přítel byl v době jejího sepisu ve stavu, kdy nebyl schopen rozpoznat následky svého jednání a fakticky byste se tedy domáhala neplatnosti závěti.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Co zdědí družka - bude dědit vnuk, vnučka zemřelého
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.