Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím Vás o sdělení faktů týkajících se dědění: babička je majitelkou 2 nemovitostí, má 1 dceru. Je vdaná, její manžel má z druhého manželství také dceru. Nežijí spolu, rozvádět se však nebudou. Její dcera řeší možnosti dědění - tedy darováním za života (čemuž se však babička brání, nechce "být věcné břemeno"), údajně má sepsanou závěť.

Prosím o uvedení výhod a nevýhod tohoto aktu (osobně předpokládám, že výhodnější by pro dceru bylo získat nemovitosti za života darováním) a zejména prosím o hrubý výčet plateb, týkajících se dědického řízení, bohužel dcera i babička mají představu, že nestojí NIC, dědic má vše gratis. Má možnost také dědit manžel, přesto, že spolu nežijí? Snad by měli mezi sebou mít "cosi" sepsaného, že jeden po druhém nebudou žádný majetek chtít, tudíž mají dcera i její matka pocit, že toto stačí a dcera tak bude jediný oprávněný dědic. Děkuji Vám za odpověď Věra.

ODPOVĚĎ:
Pokud by babička nesepsala závěť, tak by její dcera a její manžel - i když spolu nežijí - dědili vše rovným dílem. I kdyby měla babička a její manžel mezi sebou nějakou dohodu, že navzájem po sobě nebudou nic požadovat, taková dohoda pro vyloučení manžela jako dědice nestačí. Musel by se svého nároku výslovně vzdát při projednání dědictví. Babička ale může veškerý majetek v rámci závěti odkázat jen dceři, tak by dědění manžela vyloučila.
Dále není pravdou, že dědic nic nehradí, naopak hradí, a to poměrně podle výše svého nabytého podílu. Odměna notáře je hrazena podle notářského tarifu, č. 196/2001 Sb. a odvíjí se od hodnoty děděného majetku, většinou se jedná o desetitisíce korun českých.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Poplatek za vyřízení dědictví 2018 - kolik Kč z hodnoty dědictví?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.