Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Už jsem dříve dostal z vaší poradny odpověď na otázku ohledně společného jmění manželů, ve které jste se vyjádřili že majetek nebo účty pozůstalé manželky po mém otci mohou také spadat do SJM a být součástí dědického řízení. Zeptali jsme se teda paní notářky která řídí dědické konání po našem otci.

Ta nám to potvrdila a zeptala se nás, které bankovní subjekty má tedy oslovit aby zajistila zůstatky na účtech paní manželky ke dni úmrtí našeho otce.
My ale nevíme které bankovní subjekty, účty, akcie nebo jiný majetek manželka našeho otce má a tak paní notářka se podujala oslovit jen ty větší které jsme byli schopni vyjmenovat v ten moment. Žádný z optaných bankovních subjektů však nepotvrdil vedení účtu nebo majetku paní manželky.
Chtěl bych se tedy zeptat jestli existuje jiný způsob zjišťování majetku kde by jsme nemuseli hádat kde se tento majetek nachází ale třeba soud by poručil nějaké majetkové přiznání ke zpětnému datu nebo sám zajistil tyto informace pomocí zákonních prostředků.
Nemáme zájem paní manželce něco neprávem vzít ale snažíme se chránit to o co se nás snaží připravit.
Moc děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Notář bohužel žádné další možnosti zjišťování nemá a soud tak činit nebude. Taková forma zjišťování je možná pouze v trestním řízení. V daném případě je tedy třeba se spokojit jen s tím, co je vám známo a pokud byste posléze - po skončení dědického řízení - zjistili, že ještě nějaké účty u bank byly, mohli byste požádat o dodatečné projednání dědictví.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak může dědic zjistit u které banky měl zemřelý, zesnulý zůstavitel účet?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.