Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

V květnu 2013 jsem po dohodě s otcem osobně otevřel vkladní knížku v Poštovní Spořitelně (Era) na kterou jsem přidal svého otce jako 2. vkladatele, aby mohl provádět vklady, jelikož mi chtěl darovat nějaké peníze. Otec zemřel 04/2016 a vkladní knížka se objevila v dědickém říení, protože je na knížce uveden jako 2. vkladatel.

Při otevření účtu jsem udělal první vklad, otec udělal 3 další vklady, které byly darem. Otec měl několik vlastních vkladních knížek (asi dvě) psané jen na jeho jméno a nejaké cenné papíry. Určitou část peněz vybral ze svých vkladních knížek a ty vložil na moji vkladní knížku. Na jeho vlastních vkladních knížkách také zústaly nějaké částky které teda pochopitelne patří do společného jmění manželú.
Bohužel se po otci nenašla závěť.
Ja jsem knížku zavřel a peníze jsem převedl na svúj účet. Manželka otce tvrdí, že má na tyto peníze nárok, že také patří jí neboli do společného jmění manželú (protože většinu vkladu provedl otec). Otec se svou manželkou neměli společné finance a každý manipuloval se svými penězi.
Mohli by jste mi objasnit jestli má otcova manželka skutečne nejaké právo na peníze které mi múj otec daroval ješte počas svého života? Jestli ano tak na jak velkou část a jestli ne, jak dál postupovat v dedickém řízení aby z něho knížka byla vyjmuta? Na vkladní knížce jsem já uveden jako první vkladatel (majitel) a otec jako druhý vkladatel (zákonný zástupce).
Ďekuji. Zikmund

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste na vkladní knížce uveden jako majitel, pak jsou finanční prostředky na účtu Vaše. Vkladní knížka by se vůbec neměla v dědickém řízení objevit a pokud by si někdo chtěl nárokovat peníze na ní uložené, pak by on sám měl v rámci dědického řízení podat žalobu o určení, že vkladní knížka je součástí dědického řízení. Dokazování by v dané věci bylo rozsáhlé, pokud by manželka otce tvrdila, že finanční prostředky na ní uložené a Vám darované byly součástí SJM, musela by to prokázat, zjišťovalo by se, z jakých peněz otec na knížku peníze vkládal, zda o tom ona věděla či nikoliv, apod...Naopak by součástí dědického řízení měl být účet manželky otce, neboť i na něm se můžou nacházet finance, které jsou součástí SJM. Pokud ale notář vkladní knížku skutečně do řízení pojal, pak byste měl Vy podat žalobu o určení, že vkladní knížka není součástí dědického řízení. Rozhodně doporučuji danou věc konzultovat s advokátem, lhůty pro podání žalob jsou poměrně krátké (2 měsíce), tak ať něco nezanedbáte. Seznam advokátů najdete na www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.