Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rozešla jsem se přítelem (neměli jsme žádný uzavřený svazek) a nemá se jako dlužník k vracení půjčených peněz. V prosinci 2017 jsem mu půjčila 15.000 Kč. Bohužel, nesepsali jsme žádnou smlouvu o půjčení peněz. Mám pouze výpisy SMS a zprávy na Facebooku, ve kterých mě prosí o půjčení, pak i SMS, ve kterých se bavíme o vrácení peněz.

Dále mám výpis z mého bankovního účtu, ve kterém je jasně dané datum výběru 15.000 Kč a mám doklad o zaplacení 15.000 Kč na jeho jméno, v ten stejný den, a podpis a razítko firmy, které peníze dával. Mám s těmito "důkazy" nějakou šanci dostat půjčené peníze zpět? V případě, že by dále neplatil, tak se chci obrátit na právníka a řešit to soudně, ale nevím, zda jsou tyto důkazy (prosby o půjčení v sms, výběr 15.000 Kč z účtu a potvrzení o zaplacení peněz na jeho jméno v ten stejný den) dostatečné pro vymáhání peněz právní cestou. V potvrzení o zaplacení je i přesně napsané, proč peníze firmě vracel - jako náhradu škody, kterou ten den způsobil - rozbití materiálu. Mnohokrát děkuji za odpověď, Irma.

ODPOVĚĎ:
Pokud nemáte písemnou smlouvu, ze které by jednoznačně vyplývalo, že jste mu tyto peníze půjčila, vždy je zde jistá pravděpodobnost, že soud zhodnotí stav tak, že se Vám nepodařilo prokázat, že jste mu peníze půjčila, popř. že Vám je nevrátil. Nicméně to neznamená, že se tak musí nezbytně stát ve Vašem případě. Určitě doporučuji konzultaci s advokátem, kterému předložte všechny zprávy, výpisy apod. , co v této věci máte. Ten tak bude moci zhodnotit případná slabá místa a zasadí se o to, abyste byla v soudním sporu úspěšná.
Lze říci, že důkazů máte poměrně hodně a lze se domnívat, že soud by vydal rozhodnutí ve Váš prospěch.
Před tím, než budete vymáhat peníze soudně napište ještě předžalobní výzvu svému bývalému příteli, kde jej žádáte o vrácení peněžitého plnění (dluhu) a to v přiměřené lhůtě, kterou si sama stanovte - např. 1 měsíc.
Vzor předžalobní výzvy je zdarma k náhledu a ke stažení zde:
https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Důkazy pro vymáhání dluhu po dlužníkovi - SMS, Facebook zprávy, svědectví, výpis z účtu ad.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.