Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 4. srpna 2018 jsem převzal elektrokolo zn. TREK Powerfly 4 od cykloservisu BARTYS ve Varnsdorfu. Stalo se, že kolo s extrémně širokými řídítky jsem nebyl schopen dostat do bytu. Na základě mého požadavku je servis zkrátil. Chtěl jsem uskutečnit 1. jízdu, takže jsem kolo chtěl připravit dle pravidel silničního provozu.

Zjistil jsem, že bicykl nelze dovybavit standardní výbavou (nářadím, hustilkou, bezp. a ochrannými prvky), jelikož nejsou kompatibilní. Mám za to, že na výše uvedenou skutečnost jsem měl být výslovně upozorněn prodejcem. Jak jsem zjistil na webu výrobce, je to jeho záměr, originální díly jsou o několik řádů Kč dražší. Požaduji odstoupení od kupní smlouvy a vrácení zaplacené částky. Děkuji, Vladimír.

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že Vámi popsané vlastnosti elektrokola, kdy není možné připevnit veškerou dostupnou výbavu, ale zejména originální díly, není vadou, pro kterou by bylo možné požadovat odstoupení od smlouvy a vrácení kupní ceny, pokud jste nebyl výslovně ujištěn, že je možné připevnit výbavu od jakéhokoliv výrobce.

Dle ust. § 2161 občanského zákoníku Vám prodávající odpovídá, že věc při převzetí nemá vady. Zejména prodávající odpovídá kupujícímu, že v době, kdy kupující věc převzal,
a) má věc vlastnosti, které si strany ujednaly, a chybí-li ujednání, takové vlastnosti, které prodávající nebo výrobce popsal nebo které kupující očekával s ohledem na povahu zboží a na základě reklamy jimi prováděné,
b) se věc hodí k účelu, který pro její použití prodávající uvádí nebo ke kterému se věc tohoto druhu obvykle používá,
c) věc odpovídá jakostí nebo provedením smluvenému vzorku nebo předloze, byla-li jakost nebo provedení určeno podle smluveného vzorku nebo předlohy,
d) je věc v odpovídajícím množství, míře nebo hmotnosti a
e) věc vyhovuje požadavkům právních předpisů.

Vámi popsaná "závada" by mohla sice spadat pod body a), b), nicméně mám za to, že v tomto případě by se mělo jednat o vlastnosti samotného kola, tj. zejm. jeho schopnost se pohybovat apod. , nikoliv o možnost připevnění neoriginální výbavy, kdy výbavu prodávající/výrobce poskytuje.
Toto samozřejmě nevylučuje, abyste svůj požadavek u prodávajícího vznesl, domnívám se však, že prodávající Váš nárok odmítne. V takovém případě bych doporučil obrátit se na Českou obchodní inspekci s návrhem na mimosoudní řešení sporu, kdy výsledkem bude stanovisko ČOI ohledně Vašeho nároku. Pokud by ani toto nepomohlo, bude jedinou možností podání žaloby k soudu, kdy toto s ohledem na riziko prohry a případné náklady soudního řízení spíše nedoporučuji.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nemožnost umístění běžné výbavy na kolo z technických důvodů - je to důvodem pro odstoupení od koupě a vrácení peněz za nové jízdní kolo, bicykl?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.