Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pracovní smlouvu na sloučenou pracovní pozici. Doslovně je v ní uvedeno: Zaměstnanec bude u zaměstnavatele pracovat na pozici Personalista/Vedoucí hospodářské správy. Jsou to dvě oddělené pozice, každá spadající do jiného odboru, které původně vykonávaly dvě osoby.   Nyní budu nastupovat na mateřskou dovolenou, tedy MD. Chtěla bych se informovat, zda mi po návratu po rodičosvké dovolené, který bude v roce 2022 musí zaručit návrat na obě pozice, nebo pouze na jednu.

A co když mi umožní návrat pouze na jednu a já jí odmítnu s tí, že mám zájem pouze o tu druhou. Mohou se mnou rozvzat poté pracovní poměr a za jakých podmínek? Za mě budou nastupovat po dobu mé RD dvě osoby na oddělené dvě pozice a ani jedna z nich nebude mít uvedena ve smlouvě, že se jedná o zástup za mateřskou doolenou. Proto se obávám, co na mě zaměstnavatel chystá.   Děkuji, Markéta

 

ODPOVĚĎ:
Po návratu z rodičovské dovolené je zaměstnavatel povinen přidělovat zaměstnanci práci podle pracovní smlouvy. Pokud není ve smlouvě vymezeno, v jakém rozsahu jsou jednotlivé pozici vykonávány, může zaměstnavatel přidělovat práci odpovídající pouze jedné pozici, pokud bude rozsah takto přidělované práce odpovídat výši úvazku.

Zaměstnanec nemůže odmítnout vykonávat část přidělené práce, pokud tato práce odpovídá pracovní smlouvě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.