Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2015 jsem ukončila svou činnost jako ředitelka příspěvkové organizace. V říjnu 2017 jsem podala demisi, ale na novou práci jsem nebyla převedena, skončila jsem bohužel na neschopence. Během neschopenky mi zaměstnavatel poštou zaslal nové pracovní zařazení, které jsem akceptovala, ale protože zde nebylo uvedeno, že bych měla nějak reagovat, tak jsem nereagovala.

Po skončení pracovní neschopnosti jsem nastoupila do zaměstnání, kde mě hned první den čekala výpověď. Nechtěla jsem se se zaměstnavatelem dohadovat a výpověď podepsala. Dva měsíce jsem byla doma na překážkách a pracovní poměr skončil. Na závěr mi přišlo odstupné. Teď po dvou letech (2015-2017) mi přišla od bývalého zaměstnavatele předžalobní výzva k vrácení odstupného. Chtěla bych se zeptat, zda odstupné musím opravdu vrátit, tak jak píše zaměstnavatel. Měla jsem zato, že když pro mě zaměstnavatel nemá práci, tak mi odstupné náleží. V příloze zasílám výpověď i předžalobní výzvu. Děkuji, Tamara

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě došlo k situaci, kdy jste se vzdala vedoucí pozice a následně nepřijala novou pracovní pozici. Díky tomu došlo ke vzniku fikce nadbytečnosti. Ustanovení § 73a odst. 2 zákoníku práce říká, že při skončení pracovního poměru z důvodu fikce výpovědního důvodu podle § 52 písm. c) má zaměstnanec právo na odstupné poskytované podle § 67 odst. 1, jen jestliže byl z vedoucího místa odvolán a jestliže důvodem odvolání bylo zrušení jím zastávaného vedoucího pracovního místa v důsledku organizační změny. Zaměstnanci, který se sám vzdal vedoucího pracovního místa nebo který byl odvolán z jiného důvodu, při skončení pracovního poměru pro fikci výpovědního důvodu podle § 52 písm. c) odstupné nenáleží.
Na Vaší straně proto došlo skutečně k bezdůvodnému obohacení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.