Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako prodavačka, pravidelně se mi střídá krátký a dlouhý týden, jedna směna je 10 hodin. Dle pracovní smlouvy je rozsah pracovní doby 40 hodin týdně, pracovní doba klouzavá, základní mzda je 11.000 Kč/měsíc. Svátky 25. a 26.12.2017 mi připadly na dlouhý týden, tj. v tyto dny jsem měla mít směny, v obchodě bylo ale zavřeno.

Zaměstnavatel mi tyto dva dny neproplatil se zdůvodněním, že v dlouhodobém ročním rozpise nejsou ve svátky, kdy má být prodejna zavřena, směny rozepsány a tudíž mi za ně žádná náhrada mzdy nepřísluší. Chtěla bych Vás tímto požádat o Váš názor, zda mi opravdu náhrada mzdy nenáleží a pokud ano, tak v jaké výši. Děkuji, Radana.

ODPOVĚĎ:
V případě nepravidelného rozvržení pracovní doby mohou nastat 3 situace:
1) zaměstnanec ve svátek pracuje
2) zaměstnanec měl na svátek rozvrženu směnu, ale nepracoval kvůli svátku. Doba, kdy zaměstnanec v důsledku svátku nepracoval, se posuzuje jako výkon práce a započítává se do stanovené týdenní pracovní doby v příslušném týdnu. Tyto zaměstnanci tak nejsou povinni směnu, jež jim v důsledku svátku odpadla, napracovat v pozdějším období.
Řešení, kdy zaměstnavatel rozvrhne zaměstnanci směnu na svátek, a zaměstnanec v důsledku svátku v tento den nepracuje a odpadlou směnu musí napracovat v pozdějším období, je v rozporu se zákoníkem práce.
3) Zaměstnanec nepracoval protože neměl rozvrženou směnu.

Postup zaměstnavatele je naprosto v pořádku. Pokud máte rozvrženu směnu na svátek, který je pro Vás pracovním dnem, je možné čerpat dovolenou a den bude posuzován a zaplacen jako dovolená. I tento postup je v souladu s právními předpisy.
Podstatné proto je, zda jste měla na svátky rozvrženy směny nebo nikoli. Pokud ano a bylo zavřeno, považují oba dny za odpracovanou dobu a měly by být zaplaceny. Pokud jste směny rozvržené neměla, práce z důvodu svátku neodpadla a dny se nezapočítávají do pracovní doby.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Náhrada mzdy za státní svátek (Vánoce, vánoční svátky) - obchod byl zavřený
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.