Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Otec dítěte mé dcery (její přítel) ji neustále obtěžuje a domáhá se zapsání v rodném listu. Po té co dcera otěhotněla, rozhodli se s přítelem začít žít společně. V říjnu 2017 si pronajali byt a tím všechny problémy začaly. Dcera zjistila, že je nespolehlivý a holduje alkoholu. Dále zjistila, že její přítel již jedno dítě má, na které alimenty neplatí, protože není v rodném listu a ani se s ním nevídá.

Když nepomohly prosby o nápravu chování, rozhodla se od něho odejít. Byl na ni vulgární a začal vyhrožovat sebevraždou, tedy citově vydíral. Koncem ledna 2018 se odstěhovala ke svému (v té době ještě) kamarádovi Lukášovi. Otec dítěte v rodném listě zapsaný být nechce. Matku dítěte nikterak finančně nepodporoval a nic potřebného pro malého nepořídil. V té chvíli jí konečně došlo, že to nebyl dobrý nápad a rozhodla se, že bude opravdu lepší, když se otec s malým nebudou vůbec stýkat. Dcera navázala vztah s mužem, u kterého bydlí. Rozhodli se vychovávat malého společně. 1.5.2018 se malý Dominik narodil a začalo opět "psycho" ze strany otce dítěte. Dcera, protože to považovala za morálně správné, napsala po porodu biologickému otci dítěte, že se jí narodil zdravý syn. Otec dítěte a jeho matka opilí navštívili dceru v porodnici. Dceru otec dítěte uhání a nutí ji k zapsání do rodného listu dítěte. Neobtěžují jenom ji, ale píší mně i Lukášovi, vyhrožují, že jestli ho tam nenechá zapsat, tak započne válka. Jestli ho tam prý nenapíše dobrovolně, budou se soudit a nechají si udělat genetické testy. Je mi dcery líto, protože místo toho, aby si užívala krásné pohodové dny s Domčou, musí řešit takovéto problémy. Prosím Vás o radu, zda je možné se například obrátit na Policii a na základě těch vyhrožujících zpráv (jde o tzv. stalking? ) a zabránit mu styk s dcerou a dítětem? Je dcera povinna souhlasit s testy DNA? Opravdu si nepřeje, když teď ví o jakou se jedná rodinu, aby měl otec a jeho rodina nějaká práva na malého. Dcera je v porodnici, ale mám strach co nastane, až ji pustí a bude doma sama, když my budeme v práci. Ilona

ODPOVĚĎ:
Otec dítěte má bohužel vždy právo být zapsán v rodném listě. Pokud se o tom rodiče nedohodnou, musí biologický otec podat žalobu o určení otcovství, kdy soud na základě dokazování (testy DNA, zadané soudem) rozhodne, kdo je otcem dítěte a bude zapsán do rodného listu. S tím se pojí jak právo na styk s dítětem, tak povinnost hradit na dítě výživné.
Pokud není výživné řádně hrazeno, lze se obrátit na Policii kvůli neplacení výživného.
Pokud jde o SMS zprávy, lze se obrátit na Policii, aby vyhodnotila, zda se jedná o stalking. Bohužel ale zápisu do rodného listu skutečně nelze nijak zabránit (ani trestním oznámením pro stalking), objektivně má vždy i otec právo realizovat rodičovskou odpovědnost k dítěti, i když je otec problematická osoba.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak se vyhnout zapsání biologického otce do rodného listu dítěte - problémový člověk, alkoholik
  • Citové vydírání a nucení - jak se právně bránit?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.