Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítelkyně je 2012-2019 rozvedená. V době trvání manželství si vzala na sebe půjčku 200 000, - Kč, aby umořila dluhy, které její exmanžel udělal. V současnosti je v insolvenci, bydlí u  rodičů, je zaměstnán a výživné na dvě jeho děti mu strhává exekutor. Úvěr jsem ji pomohl předčasně splatit a to dne 18.2.20194. Celkově zaplatila okolo 320.000 Kč.   Je nějaká možnost po exmanželovi vymáhat polovinu uhrazené částky, když nebyl tento úvěr uveden v rozvodovém vyrovnání?  

Přítelkyně se mnou bydlí v mém domě a nově máme miminko. Nejsme sezdáni. Případně jde zařídit zákaz styku s dětmi, když se od něj vrací vystrašeni? Teď o víkendu dal dceři (14 let) skoro pěstí, ale na poslední chvíli pěst odklonil. Důvodem mělo být, že mě obě děti oslovují tati a jemu to vadí.   Děkuji, Ivan

 

ODPOVĚĎ:
Pokud si přítelkyně brala úvěr v době manželství, je úvěr součástí SJM. Otázkou ovšem je, zda v rámci rozvodového řízení měli s bývalým manželem dohodu o majetku. Pokud neměli, pak se tři roky po rozvodu manželství stává dluh z úvěru podílovým spoluvlastnictvím a přítelkyně má právo polovinu uhrazené částky požadovat po bývalém manželovi. Problém je ale jeho insolvence, nevím, jak to vychází časově, tj. kdy vznikl dluh, od kdy je manžel v insolvenci. Můžete kontaktovat insolvenčního správce a zjistit, zda ještě můžete pohledávku do insolvence přihlásit.
Pokud jde o zákaz styku s dětmi, tak ten možný není. Každý rodič má právo se na výchově dítěte podílet, byť s jeho výchovnými metodami nemusí druhý rodič souhlasit. Styk by byl omezen pouze v případě, že by se otec k dětem prokazatelně a opakovaně choval hrubě či vůči nim páchal trestnou činnost. Pokud se otec opakovaně k dětem nechová hezky, doporučuji tuto situaci nahlásit Orgánu péče o dítě v místě bydliště dětí.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Zaplacení dluhu za bývalého manžela, bývalou manželku a zpětné vymáhání regresem
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.