Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych Vás požádat ještě o jednu radu. Jde o to, že jsem svého zaměstnavatele (příspěvková organizace) minimálně 3x upozornila na porušování vyhlášky, kterou na jeho příkaz dále porušuji a strašně mě to stresuje, protože musím plnit pokyny nadřízeného a zároveň se bojím, že pokud přijde kontrolní orgán (inspekce, hygiena) nadřízený hodí vinu na mě.

Vůbec netuším, jak se můžu bránit. Řekla jsem to řediteli jen ústně, písemně to odmítl potvrdit. Mám sama oznámit kontrolním úřadům, co se u nás porušuje? Můžu dát výpověď z těchto důvodů bez výpovědní doby 2 měsíce? Je možné žádat odstupné, pokud mi v práci brání překážka na straně zaměstnavatele?
Jedná se o vyhlášku 107/2005 Sb. o školním stravování. Jde o to, že školní stravování nedovoluje vegetariánskou stravu. Jsme vesnice, kde bydlí hodně "jogínských rodin" a ty děti potřebujeme, protože moc nových dětí nepřichází. Vydám 16 obědů bez masa, které pak rozdělím mezi ostatní děti. Vše dělám se souhlasem ředitele, ale nesouhlasím s tím, proto bych to chtěla oznámit kontrolním orgánům, protože z agendy, kterou vedu, to nepoznají. Děkuji a přeji pěkný den. Daniela

ODPOVĚĎ:
Odpověď na Váš dotaz rozdělím do 5 částí:

1/ Upozornění zaměstnavatele:
Máte-li v úmyslu upozornit svého zaměstnavatele ještě jednou na právně závadnou praxi při vydávání obědů žákům školy, a to tak, aby bylo možné v budoucnu prokázat, že jste tak učinila, můžete mu zaslat e-mail (s doručenkou), popřípadě doporučenou poštovní zásilku s dodejkou (jejíž jeden podepsaný stejnopis si ponecháte).
V tomto upozornění popište, v čem spatřujete rozpor s vyhláškou o školním stravování, přičemž zároveň uveďte, že zaměstnavatele (konkrétně ředitele školy) jste na tento stav v minulosti upozornila již několikrát. Dále můžete zmínit, že v současné chvíli vydáváte dětem obědy na přímý pokyn ředitele školy, a to v rozporu s vyhláškou o školním stravování, a že s touto praxí nesouhlasíte. Ředitele školy můžete zároveň vyzvat k tomu, aby svůj pokyn odvolal a právně závadnou praxi přehodnotil (můžete současně upozornit na to, že ze strany kontrolních orgánů by mohla být škola sankcionována).
Stejným způsobem se můžete obrátit rovněž na zřizovatele školy (popř. mu tento dopis můžete zaslat v kopii).

2/ Odpovědnost za porušování vyhlášky:
Jsou-li obědy žákům vydávány na přímý pokyn ředitele, leží veškerá odpovědnost pouze na škole, tzn. že ředitel školy nemůže "svalit vinu" na Vás.

3/ Okamžité zrušení pracovního poměru:
I přesto, že jste svým zaměstnavatelem nucena k porušování vyhlášky o školním stravování, není to důvodem k tomu, abyste mohla okamžite ukončit pracovní poměr (tedy bez výpovědní doby). Dle § 56/1 zákoníku práce je totiž zaměstnanec oprávněn okamžitě zrušit pracovní poměr pouze pokud:
a/ podle lékařského posudku nemůže zaměstnanec dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce,
b/ zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí období splatnosti.
Jste však samozřejmě oprávněna rozvázat pracovní poměr výpovědí, což můžete učinit i bez udání důvodu. V takovém případě však Váš pracovní poměr skončí až po uplynutí dvouměsíční výpovědní doby (která začne běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, kdy zaměstnavateli doručíte písemnou výpověď).

4/ Překážka v práci na straně zaměstnavatele:
Skutečnost, že zaměstnavatelem je po Vás vyžadováno porušování vyhlášky o školním stravování, není možné kvalifikovat jako překážku v práci na straně zaměstnavatele (ve smyslu § 207 a § 208 zákoníku práce), nejedná se tedy o důvod, proč byste nemusela chodit do práce. Z tohoto důvodu Vám rovněž nenáleží ani žádné odstupné či jiná finanční náhrada.

5/ Oznámení kontrolním orgánům:
Zda právně závadnou praxi svého zaměstnavatele oznámíte kontrolním orgánům či nikoli, je zcela na Vašem zvážení. Lze předpokládat, že pokud budete iniciovat provedení kontroly školního stravování a ředitel školy se o Vašem podnětu dozví, bude se snažit s Vámi posléze rozvázat pracovní poměr.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 107/2005 Sb. , o školním stravování
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce

Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/
_______________________

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Okamžitá výpověď zaměstnance z důvodu porušování vyhlášky na příkaz zaměstnavatele
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.