Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Převod přívěsného vozíku: celkem mi tyto procesy převodu jsou zřejmé, ale mám problém se zorientovat v situaci která nastala u možného nákupu přívěsného vozíku. Vyskytla se mi příležitost koupit použitý vozík od pána který vozík koupil v bazaru spolu s vozidlem.   Od majitele vozíku obdržel plnou moc k převodu v registru vozidel ČR, nechal si udělat evidenční kontrolu, avšak tento proces převodu nikdy nedotáhl až do konce. Tento vozík jestli se nepletu vlastní 5 měsíců.

A teď je možnost že bych tento vozík koupil a chci se zeptat, jestli tam vzniká nějaký problém s povinným ručením či nějaký jiný za toto mezidobí.
A kdo by měl tento problém řešit a případně jak?
Jestli si má současný nezaregistrovaný majitel auto převést na sebe, nechat pojistit (případně doplatit dluh kanceláři pojistitelů) a poté mi ho prodat?
Nebo já jestli když to od něj nyní koupím můžu mít v budoucnu nějaké problémy s dluhem na povinném ručení?
Či je on na základě plné moci od předchozího majitele tento proces převodu uskutečnit a případně jestli jde nedoplatek automaticky na jeho vrub?
Shrnuto jsem Vás chtěl poprosit o nastínění nejednoduššího a legálního procesu převodu.
Děkuji Vám moc za případnou odpověď.
Mám předplacenou přednostní odpověď, ale je mi jasné že budu v pořadí.
Děkuji, Matouš

 

ODPOVĚĎ:
Vozidlo, i přívěsný vozík, musí být po celou dobu, co je zapsáno v registru, pojištěno. Uzavřít pojistnou smlouvu o pojištění odpovědnosti je povinen vlastník tuzemského vozidla. Vlastník tuzemského vozidla a jeho provozovatel jsou společně a nerozdílně povinni zaplatit Kanceláři příspěvek za každý den porušení povinnosti uvedené v předchozí větě.
Pokud vozík nebyl pojištěn po tuto dobu, vystavujete se riziku, že v případě, že jej koupíte, budete platit příspěvek za porušení povinnosti vozidlo pojistit. Za této situace je pro Vás nejvýhodnější, aby vozík pojistila osoba, od které jej chcete koupit a až následně jej zakoupil.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pokud jsou majitel a provozovatel vozíku různé osoby, kdo je odpovědný za dluh za pojištění vozíku?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.