Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.75 (4 hlasů)

Příjemce důchodu (bez ohledu na to, zda je důchod vyplácen v hotovosti prostřednictvím pošty či na účet) má povinnost oznámit písemně do 8 dnů České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ) změnu adresy trvalého pobytu.

 

PŘÍJEMCE DŮCHODU, KTERÝ POBÍRÁ DŮCHOD NA POŠTĚ

Je-li výplata důchodu prováděna v hotovosti prostřednictvím pošty, změnu adresy trvalého pobytu hlásíte kterékoliv poště  a také ČSSZ.

DŮLEŽITÉ: Pokud jste nezměnili trvalý pobyt, ale budete se po určitou dobu zdržovat jinde než na adrese trvalého pobytu  (např. u příbuzných, na chalupě, v rehabilitačním zařízení apod.), můžete požádat poštu, aby vám důchod dosílala na tuto  adresu. Dosílací adresa se ČSSZ neoznamuje.

 

PŘÍJEMCE DŮCHODU, KTERÉMU JE DŮCHOD POUKAZOVÁN NA ÚČET

Je-li výplata důchodu prováděna bezhotovostně převodem na účet u peněžního ústavu (banky), změnu adresy trvalého  pobytu sdělujete ČSSZ.

Oznámení nové adresy ČSSZ u obou způsobů výplat lze učinit buď formou dopisu, nebo prostřednictvím tiskopisu    „Hlášení změny adresy nebo jména a příjmení“‚ dostupný na www.cssz.cz a na ePortálu ČSSZ.

V obou případech musí být sdělení vlastnoručně podepsáno a musí obsahovat rodné číslo, pod kterým je důchod vyplácen¨a úplné/kompletní znění nové adresy trvalého pobytu.

Oznámení o změně adresy se zasílá na adresu ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5. Je možné ho zaslat také v elektronické  podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem na adresu e-podatelny: posta@cssz.cz nebo datovou zprávou  prostřednictvím informačního systému datových schránek do datové schránky ČSSZ ID: 49kaiq3.

 

PŘÍJEMCE DŮCHODU, KTERÝ MÁ BYDLIŠTĚ V CIZINĚ

Pokud pobíráte od ČSSZ důchod a bydlíte v cizině, oznamte změnu adresy písemně formou vlastnoručně podepsaného  dopisu, který zašlete na adresu:

Česká správa sociálního zabezpečení
Oddělení výplat důchodů v oblasti mezinárodních důchodových agend
Křížová 25, 225 08 Praha 5
Česká republika

Oznámení o změně adresy můžete zaslat také v elektronické podobě podepsané uznávaným elektronickým podpisem na adresu e-podatelny: posta@cssz.cz nebo datovou zprávou prostřednictvím informačního systému datových schránek do datové schránky ČSSZ ID: 49kaiq3. V oznámení uveďte rodné číslo, pod kterým je důchod vyplácen.

POZNÁMKA: Chcete-li ČSSZ sdělit pouze adresu pro zasílání korespondence, která je odlišná od trvalé adresy, zašlete oznámení písemně na adresu ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5. V oznámení uveďte, že jde o kontaktní/korespondenční adresu a rodné číslo, pod kterým je důchod vyplácen.
Ve specifických případech vám informace k vaší konkrétní situaci ochotně poskytnou odborníci na kontaktních pracovištích Územních správ sociálního zabezpečení, které jsou od 1.1.2024 navazující institucí na zrušené okresní správy sociálního zabezpečení (ale fyzicky sídlí v místech, kde dosud sídlily okresní správy) nebo telefonicky na call centru pro důchodové pojištění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.
  • Česká správa sociálního zabezpečení, Křížová 25, 225 08 Praha 5
Call centrum - důchodové pojištění: 257 062 860 | Call centrum - nemocenské pojištění: 840 406 040
Ústředna: 257 061 111, fax: 257 063 360
Elektronická podatelna: posta@cssz.cz | Webové stránky: www.cssz.cz

  • PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY (PVS)
Adresa: www.portal.gov.cz | Tel.: 800 202 122 | E-mail: helpdesk@portal.gov.cz

  • Informační kancelář ČSSZ - informace z oblasti důchodového pojištění:
Pondělí, středa 8.00 – 17.00 | Úterý a čtvrtek 9.00 – 14.30 | Pátek 9.00 – 14.00

  • OSSZ mají pro veřejnost otevřeno každý pracovní den:
Pondělí a středa 8.00 – 17.00 | Úterý a čtvrtek 8.00 – 14.00 | Pátek 8.00 – 13.00