Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kontaktoval jsem společnost ICGF INTERNATIONAL FACTORING v souvislosti s vymožením pohledávky.
Částka kolem 80 000 Kč. Poslali mi příkazní smlouvu, tu jsem podepsal a poslal jim, všechny dostupné informace včetně korespondence exekutora se mnou. Dlužníka kontaktovali a ten jim nasliboval, že zaplati. Výsledek šetření byl výpis z registru exekuci, které jsem si dávno ověřil sám předtím.

Tímto mě podali ty samé informace které jsem jim dal ja a ještě mě sdělili že mě nikdo negarantoval úspěch vymožitelnosti pohledávky. V příkazní smlouvě mají uvedeno že pokud shledají že vymožitelnost je nulová, ukončí smlouvu a ja zaplatím náklady s tím spojené ve výši 5000 Kč. Vypis z registru stoji cca 100 Kč a telefonát taky. Adekvátní částku jsem zaslal ve výši 1000 Kč.
19.2.2019 mi přišla předžalobní upomínka k doplacení částky včetně nákladů právního zastoupeni. Nikomu nic nedlužím a ještě nakonec budu mít exekuci já. Prosím o posouzeni celé situace. Je možné se nějakým způsobem ohradit proti takovému přístupu této společnosti? Děkuji, Imrych

 

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě je bohužel rozhodné, co jste sjednal v příkazní smlouvě. Pokud jste sjednal smlouvu s takovým obsahem, tuto dobrovolně podepsal, je obrana proti jimi požadované částce prakticky nulová. Částka není tak vysoká, aby se příčila dobrým mravům. Pokud byste měl navštívit advokáta a zvažovat možnosti obrany poté, co advokát smlouvu prostuduje, jen odměna advokáta by mohla činit cca 5.000,-Kč. Proto bych doporučila za dané situace spíše požadovanou částku, pokud je v souladu s příkazní smlouvou, zaplatit.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může si věřitel najímající si vymáhací společnost svévolně snížit výši odměny pro firmu z důvodu nedostatečné snahy uspokojit potřeby věřitele (tj. vymoci dluh)?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.