Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat zda je možné v objektu provozovat penzion který není dostavěný a řádně zkolaudovaný.
Bohužel naši sousedé toto dělají. Budeme na našich pozemcích vedle nich stavět rodinný dům, tedy RD a když jsme chtěli mít od nich 50 cm od společné hranice garáž bez oken, tak jsme kvůli paní museli zrušit garáž, protože jinak to vyřešit nešlo. Máme malý pozemek a druhý soused nám taky dělá problémy. Jen zajímá jestli oni můžou takto podnikat. Děkuji, Alžběta

ODPOVĚĎ:
V budově, která není dostavěná ani zkolaudovaná, v zásadě penzion provozovat nelze. Vaši sousedé se vystavují riziku uložení pokuty ze strany stavebního úřadu. Na tento protiprávní stav můžete upozornit místně příslušný stavební úřad, který by měl v dané věci zahájit řízení o odstranění stavby. V rámci tohoto řízení stavební úřad Vašim sousedům umožní jejich stavbu takzvaně dodatečně legalizovat.

Jelikož o realizaci Vašeho stavebního záměru se zmiňujete pouze stručně, podotknu jen na okraj, že sama skutečnost, že Vaše garáž by se nacházela 50 cm od hranice pozemků, nemusí představovat nepřekonatelnou překážku. V tomto ohledu Vám doporučuji konzultovat Vaší situaci s místně příslušným stavebním úřadem (a probrat s ním, za jakých podmínek by byla výstavba Vaší garáže možná). Ze základní odstupové vzdálenosti od hranic pozemků (tedy 2 m) totiž může být udělena výjimka, přičemž souhlas Vašich sousedů nemusí být vždy vyžadován.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.