Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dám si jen skleničku a pak pojedu, vždyť je to kousek. Nebo na auto, které jsem právě koupil, udělám povinné ručení až zítra. Tak to jsou přesně situace, které už některé řidiče zruinovaly tak, jako by si vzali hypotéku na dům. Odškodnění za újmy způsobené při nehodách jdou do obřích sum a v těchto situacích vše nakonec zaplatí viník ze svého.


Pouhá sklenička bílého vína před jízdou bude stát třiadvacetiletou Alenu ze středních Čech sedm miliónů korun. Po odvolání. Původní nárok zněl na dvacet dva miliónů.

2012 měla bouračku. Přehlédla, že má dát přednost v jízdě. Ve druhém voze to šeredně odskákal mladý muž. Ochrnul. Invalidní vozík, opakované operace, život v troskách. V konečném účtu se nepočítaly jen nezvratné trvalé následky, ale též i kompenzace studentovi za budoucí ušlý příjem. Mladík studoval práva, tudíž odhad byl vysoký.

Pojišťovna poškozenému částku uhradila, ale vzhledem k tomu, že řidička „požila“, i když málo, teď obrovskou škodu po Aleně vymáhá. Sedm miliónů bude splácet až do důchodu. Každá z větších pojišťoven eviduje měsíčně i několik desítek obdobných případů.

„Měsíčně registrujeme přibližně dvacet škod, ve kterých hraje roli alkohol. Většina z nich má pro poškozeného bohužel za následky vážné zdravotní komplikace,“ řekl Jiří Cívka z jedné v ČR působící pojišťovny.

 

Pil alkohol, nacouval do ženy, teď platí

„Pokud je u viníka nehody zjištěna přítomnost alkoholu v krvi, uhradíme poškozenému vzniklou škodu včetně případných rent či ušlého zisku. Vyplacené pojistné plnění následně vymáháme po viníkovi nehody,“ shrnul Cívka.

Například koncem roku 2013 došlo na Mělnicku k nehodě mezi osobním vozidlem Škoda Favorit a chodkyní držící jízdní kolo. Osobní vozidlo do chodkyně nacouvalo. „Tím jí způsobilo zlomeninu pravé horní končetiny a zhmoždění pravého kyčle,“ pokračoval Jiří Cívka.

„Zatímco na vozidle byla škoda zanedbatelná, škoda na zdraví se vyšplhala na stovky tisíc, které teď po viníkovi nehody vymáháme,“ dodal Cívka.

 

Povinné ručení bral na lehkou váhu

Na lehkovážnost podobného ražení doplatil i 25letý Martin L. ze severních Čech. 2012 koupil mírně ojeté auto. Nesjednal si ihned povinné ručení s tím, že to udělá druhý den. Neujel ani deset kilometrů, na náledí mu to ujelo, vletěl do protisměru a srazil se s dodávkou, kde seděl za volantem čtyřicetiletý Josef.

„Měl jsem rozlámanou nohu a kyčelní kloub tak, že jsem málem vykrvácel. Rychle jsem se z toho ale dostal, už chodím normálně, i když tam mám šrouby. Pan Josef byl ovšem na tom ještě hůře. V nemocnici ležel půl roku,“ vzpomíná Martin. Na dva roky mu byl zabaven řidičák a zároveň dostal dvouletou podmínku.

Největším „trestem“ ale bylo to, že neměl sjednané povinné ručení. Z takové šlamastiky pak řidiče nevyseká ani sebelepší právník. Následovaly znalecké posudky, které musel také hradit. „Vyšly mě na padesát tisíc. Nakonec mi to vše sečetli,“ vzpomíná Martin. Odškodnění ve výši zhruba 800 tisíc Kč uhradila panu Josefovi Česká kancelář pojistitelů, která je nárokuje po Martinovi.

„A to ještě ten pan Josef je slušný chlap. Nedělal následky horší, než opravdu měl. Splácím deset tisíc měsíčně. Snažím se to ale uhradit dříve, abych to měl už za sebou,“ dodal Martin. Podle něho je to ale na dobré cestě, protože prodává pojistky a další finanční produkty. „V práci se mi daří. Nehoda hodně změnila můj život. Spoustu věcí jsem přehodnotil,“ uzavřel.

 

Zdroj: novinky.cz, 24.7.2014

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.