Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Během vztahu s teď už bývalým partnerem jsme si pořídili ojetý vůz. Na tento vůz jsem si vzala úvěr v bance (byl i na další věci, ale největší část tvořilo právě auto). Dohodli jsme s partnerem, že vůz napíšeme na něj, protože já nemám řidičské oprávnění a bude ho řídit stejně jen on. Dohodli jsme se, že úvěr budu splácet já a nebudu mu přispívat na polovinu nájmu, kterou jsme platili jeho matce, u které jsme bydleli.

Jenže v lednu 2019 jsme se rozešli, on si auto nechal s tím, že mi bude každý měsíc na splátku úvěru přispívat částkou 1500 Kč, což by odpovídalo přibližně části úvěru, která byla určena na auto. Já jsem ze začátku trvala na tom, že auto přepíšeme na mě, vzhledem k tomu, že jsem platila i povinné ručení (dvakrát do té doby). On mi sdělil, že s tím souhlasí, pokud mu uhradím zimní pneumatiky, které mu koupil jeho otec jako dárek Vánocům. To byla částka 6000 Kč. Tolik jsem ale v té době neměla a ani jsem to platit nechtěla, vzhledem k tomu, že jsem platila servis vozu, který stál přes 13000 Kč, a tak jsem tedy přistoupila na to, že mi bude přispívat těch zmíněných 1500 Kč. Bohužel tuto dohodu nemáme nikde sepsanou, možná by se to dalo dohledat ve zprávách v mobilu.
Problém nastal hned další měsíc, kdy mi měl zmíněných 1500 Kč zaslat na účet. Nic neposlal ani jeden měsíc a to už je duben. Vůz stále nechce přepsat na mě, prý protože nemám žádný důkaz o tom, že jsem vůz platila z toho úvěru. I koupě vozu proběhla hotově a kupní smlouva je psaná na něj.
Navíc, vzhledem k jeho dluhům, které neřeší, hrozí že až nastane exekuce, bude to auto první věc, kterou mu zabaví, protože žádný jiný majetek nemá. A mě se logicky nechce platit úvěr za něco, co nemám ani já, ani on.
Je nějaké řešní? Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Řešení je v daném případě velmi složité. Je to vše o důkazní situaci, tedy pokud se Vám podaří prokázat, že z úvěru bylo hrazeno vozidlo nebo že jste se domluvili na splátkách. Důkazem můžou být výpisy z účtu, příkazy k úhradě, svědecké výpovědi. Pokud se Vám to ale nijak prokázat nepodaří, budete muset úvěr uhradit sama.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.