Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zapíše katastr nemovitostí ČR změnu vlastníka na základě kupní smlouvy? V kupní smlouvě je uvedeno že se prodává 5 pozemků za jednotnou cenu a v návrhu na vklad budou vypsaný jen čtyři pozemky. Děkuji. Svatava

ODPOVĚĎ:
Katastr nemovitostí vyžaduje vždy doložit listinu, že které vyplývá, že došlo k přechodu či převodu vlastnického práva. V případě prodeje pozemků je takovým dokladem kupní smlouva. Vedle toho je nezbytné podat návrh na vklad, který má podobu formuláře. V případě prodeje/koupě více nemovitostí, kdy všechny jsou uvedeny v totožné smlouvě, můžete využít několik možností:
1. Na každou nemovitost vypíšete zvlášť návrh na vklad – platíte tolik poplatků, kolik podáváte návrhů
2. Všechny nemovitosti zahrnete do jednoho návrhu na vklad – poplatek platíte pouze jeden
3. Část nemovitostí zahrnete do jednoho návrhu na vklad (zaplatíte jeden poplatek za tento návrh) a část do jiného návrhu na vklad (opět i za tento návrh zaplatíte poplatek)

Ve Vašem případě by tak katastr nemovitostí měl zapsat změnu vlastnictví 4 nemovitostí (ty, které jsou uvedeny v návrhu a současně tak vyplývá i z přiložené kupní smlouvy) s tím, že zápis páté nemovitosti proběhne na základě samostatného návrhu na vklad.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Rozpor mezi kupní smlouvou a návrhem na vklad do katastru - co katastr zaznamená?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.