Počet stránek ve webu: 43.153

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.041

Odpuštění soudního poplatku u matky samoživitelky s insolvencí (osobním bankrotem)

Odesláno: 
Otevřeno 3190 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je to celkem na dlouho a nechci vás nijak zdržovat, tak zkusím jen ve stručnosti popsat.

03/2013 jsem podávala v Litoměřicích na soud žádost o výchově dítěte abych mohla žádat přídavky a děti od státu (problém byl ten, že bývalý je pořád vedený jako spol. posuzovaná osoba a bez soudu ho nevyloučím). Začátkem prázdnin 2013 se mi povedlo přestěhovat na Moravu do nájmu. S bývalým přítelem jsem byla domluvená, ale než jsem se stihla odstěhovat, začal dělat problémy a to i po přestěhování. Když jsem žádala soud aby byl na Moravě, že jsem se tam přestěhovala bylo mi to zamítnuto.

Po testech DNA jsme až 10.4.2014 měli soud o popření otcovství kdy jsme věděli co a jak mi soudkyně po nepříjemném jednání řekla, abych uhradila 2.000 Kč soudní poplatky.
Jsem matka samoživitelka, starám se o 3 děti, splácím insolvenci. Zkoušela jsem žádat sociální dávky ale nemám na nic nárok, jelikož pořád nemůžu vyloučit bývalého přítele. Takže co mám je 7000 Kč mateřská, 5000 Kč na děti alimenty a z toho platím 6.400 Kč bydlení 1+1 a 2000 Kč insolvenci. Nevím ani jak dopadne odvolání co jsem podávala vůči soudním poplatkům, jelikož soud se mnou nekomunikuje ani po sepsání na OSPOD.
Můžete mi poradit co bych měla dělat?
 
Dobrý den,

pokud je Vaše situace stále aktuální doporučuji si pro soudní řízení zažádat o ustanovení právního zástupce dle ust. § 30 o. s. ř. a o osvobození od soudních poplatků pokud jste již nežádala.

Dle ust. § 138 o. s. ř. odst. 1 může předseda senátu přiznat účastníkovi na jeho návrh zcela nebo zčásti osvobození od soudních poplatků, odůvodňují-li to poměry účastníka a nejde-li o svévolné nebo zřejmě bezúspěšné uplatňování nebo bránění práva. Dle odst. 3 byl-li účastníku osvobozenému od soudních poplatků ustanoven zástupce (dle ust. § 30 o. s. ř.), vztahuje se osvobození v rozsahu, v jakém bylo přiznáno, i na hotové výdaje zástupce a na odměnu za zastupování.