Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.788

Určení otcovství cizince - postup, informace

Odesláno: 
Otevřeno 1904 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych zeptala, jak je to s možností určení otcovství otce německé národnosti žijícího trvale v Německu, který se k dítěti odmítá hlásit?
Je možné takového otce nějakým způsobem k podstoupení testů otcovství přinutit, aby byl zapsán v rodném listě a měl tedy povinnost hradit na dítě výživné?
Děkuji a přeji příjemný víkend.
P.
 
Dobrý den,

pokud se otec dítěte nerozhodne dobrovolně k postoupení testů DNA a na základě toho k zapsání otcovství na základě souhlasného prohlášení, nezbude Vám nic jiného než se obrátit s žalobou na soud.
Na základě žaloby na určení otcovství soud rozhodne, zda osoba, kterou označíte za otce, je otcem dítěte a zároveň rozhodne i o úpravě výchovy a výživy k nezletilému dítěti.
Dle ust. § 417 je pro řízení místě příslušný obecný soud dítěte. V případě, že otec dítěte žije v zahraničí, tak počítejte s tím, že se řízení protáhne z důvodu doručování do zahraničí.

Budete-li potřebovat pomoc se sepsání žaloby, doporučuji se obrátit na někoho z řad advokátů, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.