Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.284

Návštěva lékaře, ošetření u lékaře době styku otce s dítětem - lze odmítnout neakutní ošetření navrhnuté matkou?

Odesláno: 
Otevřeno 1280 x
1 odpověď
 
Soud svěřil syna do péče matky (matka u soudu odmítala střídavou péči a k té, vzhledem k věku syna zatím nedošlo). Matka dětí nyní často počká do termínu, kdy mám určený (minimální, šestihodinový) styk se synem a oznámí mi těsně před ním, že bych se synem měl jít k doktorovi.
1 - Má na to právo? Vždy se zatím jednalo o neakutní zdravotní stav (nachlazení apod.). K doktoru měla možnost se synem jít v době před předáním otci.
2 - Jak se bránit, abych krátký čas styku se synem netrávil většinou po doktorech? Matka dětí pečlivě dokumentuje má odmítnutí a tato schraňuje jako důkaz proti mé snaze o střídavou péči v budoucnu (otec odmítá chodit s dětmi k doktoru).
3 - Nehovoří takové chování matky spíše proti tomu, aby měla syna v péči výhradně ona? Prosím o radu.
Se synem bych samozřejmě k doktorovi na lékařské vyšetření šel, ale požadavek matky je jen fiktivní.
Děkuji.
 
Dobrý den,
v případě, že je styk s druhým rodičem upraven v podobě časového rozmezí, má druhý rodič, který ho má v péči dítě na styk řádně připravit a rozhodně neorganizovat průběh a aktivity v době styku.
Tedy doporučuji si schovávat zprávy od lékaře, popř. vyžádat, abyste měl v případě soudních sporů důkaz o tom, že v době styku jste byl se synem u lékaře. Dále matce oznámit, aby respektovala rozhodnutí soudu a dítě na styk vždy řádně připravila a neplánovala Vám aktivity, které s dítětem budete vykonávat, že máte vlastní program (oznámení učiňte klidně písemně poštou). Pokud to nebude respektovat, obraťte se na orgán sociálně právní ochrany dítěte a dále na někoho z řad advokátů, který by Vás v případě soudního sporu zastupoval, neboť pokud rodič různými obstrukcemi brání nebo narušuje styk druhého rodiče s dítětem, může to mít vliv při rozhodování o změně úpravy styku s rodičem – v případě, že byste měl zájem dostat dítě do střídavé péče nebo usilovat o rozšíření styku s dítětem (např. na víkend...).
Seznam advokátů naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz.