Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.539

Odpovědnost za přetočený tachometr ojetého auta - přeprodejce nebo původní majitel?

Odesláno: 
Otevřeno 658 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
18.1. jsme zakoupili auto s garancí km 150 tisíc. Po prověřeni ve třech autorizovaných servise jsme zjistili skutečný stav tachometru 380.000 km.
Chtěli jsme auto vrátit, ale bývalí majitel vozidla nám tvrdí, že se nejdřív musí domluvit v Německu, odkud auto koupil, že jemu napsali tyto km.
Zároveň tvrdí, že si to prověřoval ve stejném autoservisu jako my a km mu nejdříve také potvrdili.
Co s tím prosím.
Auto jsme dle zákona samozřejmě již na sebe přihlásili.
Děkuji.
 
Dobrý den,
zvláště pokud Vám prodejce garantoval, že stav na tachometru automobilu odpovídá stavu skutečně ujetých kilometrů, máte právo odstoupit od smlouvy. Jedná se o porušení smlouvy podstatným způsobem, protože prodávající věděl nebo musel vědět, že kupující, kdyby pravdivou informaci měl, daný automobil by vůbec nekoupil.
Tvrzení prodávajícího (jedná-li se o podnikatele), že se musí domluvit v Německu nebo jiné důvody je bezpředmětné. Vždy musí být v místě, kde jste automobil kupovala, oprávněná osoba, která řeší reklamace.

Odstoupení od smlouvy doporučuji zaslat prodávajícímu doporučeně v písemné podobě. Vzory naleznete zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html.

Zároveň jedná-li se o automobil vyšší hodnoty, Vám doporučuji se pro tento případ nechat zastoupit někým z řad advokátů, jejichž seznam naleznete zde http://www.advokatikomora.cz.