Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.732

Vyúčtování za služby (teplo, teplá voda, vodné-stočné)

Odesláno: 
Otevřeno 773 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat v následujícím případu. Bydlím s přítelem v obecním bytě 2+1 v Brně Černých Polích. Správcem tohoto bytového domu je Městská část Brno - Sever. Každý rok dostávám vyúčtování za služby předešlého roku (za rok 2016 jsem dostala minulý rok). Vyúčtování obnáší vodné - stočné, teplo, teplou vodu a jejich náklad. Toto vyúčtování bytová správa provádí tak, že sečte 3 baráky, počet podlahových ploch jednotlivých bytů a vydělí to počty osob, které jsou nahlášení na službách. Můj problém je v tom, že jsem v roce 2016 doplácela za teplou vodu 12 239 Kč. Náklad jsem na teplou vodu měla 17725 Kč.
Srovnávala jsem to s mojí matkou, která bydlí v bytě 3+1, ta má nižší náklad na teplou vodu a ukazovala jsem jim její vyúčtování a na to mi odpověděli, že nemůžu srovnávat byt mé matky, že bydlí v jiné lokalitě. Ta ale bydlí také v Černých Polích, takže je to taky stejná lokalita a dokonce máme stejné provozní techniky z bytové správy. Podávala jsem reklamaci a odvolávala se, ale to mi nepomohlo. Došla mi odpověď od bytové zprávy, že jsem spotřebovala 50 m3 vody a že je to u mladých lidí běžné. Musela jsem tu částku uhradit.
 
Dobrý den,

těší mě Váš zájem a důvěra, ale v rámci této právní poradny poskytujeme pouze právní poradenství prostřednictvím internetu. Doporučuji Vám obrátit se na advokáta v místě Vašeho bydliště, jejichž seznam naleznete zde: http://www.advokatikomora.cz. Každý z nich by Vám měl poskytnout po prostudování všech dokumentů kvalifikovanou právní pomoc.

Vámi zvolení advokát prověří, zda vyúčtování bylo provedeno správně v souladu s příslušnými právními předpisy, zejm. se zákonem č. 67/2013 Sb. , a prováděcí vyhláškou MMR. č. 269/2015 Sb. Dále zváží, zda není ve Vašem případě vhodné učinit jiná opatření např. nainstalovat podružné vodoměry ve všech bytech atd.

Je mi líto, že Vám nemohu více pomoci. Věřím, že Vámi zvolený advokát vyřeší danou záležitost k Vaší spokojenosti.
 
Dobrý den, prosím o radu! Bydlíme v nájmu, kde platíme měsíčně nájemné 7000 Kč + 3500 Kč, kde v tejto částke jsou zahrnuty veškeré poplatky spojené s užíváním bytu a jeho příslušenství (vodne, stočné, dodávka tepla, elektřina, osvětlení společných prostor domu a pod.)! Takhle je to napsaný v nájemní smlouvě! Teď však proběhlo vyúčtování, kde částka nedoplatku nebyla zrovna nízká, s tím, že majitel si účtoval další nájemné za každý měsíc za celej rok ve výši 1963 Kč v čem je zahrnuty i poplatek za vodu! Tyhle peníze jdou do spoločnej kasy na údržbu, chod celého domu! Prosím, má na tyhle peníze podle smlouvy od nás nárok nebo by to měl platit on? ! Moc děkuji za odpověď