Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.100

Čtení závěti notářem jen před jedním z dědiců - je to notářsky správný postup?

Odesláno: 
Otevřeno 1145 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
08/2017 zemřela naše 90letá bezdětná teta, v roce 2018 proběhlo dědické řízení. Ještě za života mi teta říkala, že napíše závěť, ale nevyzvídala jsem na ní jestli ji napsala.
Sestra vypravovala pohřeb, tudíž se účastnila prvního jednání u paní notářky. Potom proběhlo dědické řízení, notářka řekla, že závěť není.
Následně se mi sestra svěřila, že při prvním jednání, kde byla jenom ona, četla notářka závěť, ale že to byla závěť jiné paní.
Nyní s odstupem času, kdy jsem se již uklidnila ze ztráty posledního člena starší generace se chci zeptat, jestli je možné, aby notářka četla závěť, byť nesprávnou, pouze při prvním jednání jenom před jedním ze tří dědiců.
Vzhledem k věku tety mi přijde málo pravděpodobné, že by ještě žila další osoba stejného věku a stejného jména. Jakou mám možnost toto zjistit?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

zjistíte to z usnesení o dědictví, kde se notář musí vypořádat s dědickou posloupností, tzn. , zda se bude dědit ze zákona nebo dle závěti či dědické smlouvy. Většinou v odůvodnění usnesení o dědictví najdete poznámku o tom, zda zůstavitel zanechal závěť a pokud nezanechal, v jaké zákonné skupině se bude postupovat.
Jestliže při prvním jednání bylo zjištěno, že to není závěť zůstavitele, neměl podle ní notář dále postupovat.