Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.067.167

Otec a Dcera

Odesláno: 
Otevřeno 520 x
1 odpověď
 
Dobrý den přeji. Prosím o radu. Přítelkyně se kterou nejsme manželé, ale pouze spolu žily a v roce 2017 měsíci Prosinci počali dceru se ze dne na den před 14 dny odstěhovala ke své matce i s dcerou z obce Úholičky na Jižní Moravu do Hrabětic. Zhruba 300 km daleko. Dceři je 9 měsíců. Matka tvrdí, že kojí 5 krát denně a dvakrát v noci. A nemůže mi ji tedy na víkend svěřit. Ve zprávách mi, ale napsala, že má mléko pouze pro potřebu dcery a nedokáže odstříkat skoro nic např. pro víkend, kdy bych si ji vzal k sobě. Poté, ale napsala, že dcera už přespala u přítele její matky ve vedlejším pokoji a že byla celý den pryč (takže nebyla dcera kojená) někde na motorkářském srazu. Dcera se již 3 měsíce přikrmuje. Je náhradní strava možnost, abych dceru měl na dva víkendy v měsíci? A je možnost u soudu s tímto obstát? Evidentně mi lže. Důvod odchodu, že mě nemiluje. Chce si prý užívat cestovat a poznávat. Komunikujeme ohledně dcery a případných mých návštěv. Jednou do měsíce pokud ji budu posílat peníze přijede ona. Já můžu v rámci volna v práci přijet. Barák, kde žiji nemá ve většině místností podlahy, ale hrubý základ (beton) Na zahradě rozbořenou přístavbu. Fotka dcery na betonu a špinavé oblečení posílá. Děkuji
 
Dobrý den,

jako otec dítěte máte právo na styk s dcerou. U takto malých dětí, které jsou ještě kojeny, je problém stanovit styk např. na víkend. Soud však posuzuje otázku úpravy styku individuálně, tedy v rámci řízení by se zabýval otázkou, zda matka dceru skutečně kojí a zda dcera skutečně není schopna být s Vámi např. na víkend. Rozhodně však nic nebrání, abyste dceru vídal např. pár hodin odpoledne o víkendu.

Vedle toho upozorňuji, pokud soud nerozhodoval o svěření dítěte do péče a stanovení výživného, na skutečnost, že vedle práva vídat své dítě máte i povinnost přispívat na výživu dítěte a v případě, že tak nečiníte pravidelně, doporučuji se s matkou domluvit na výživném na dítě, které budete pravidelně měsíčně platit např. na účet matky nebo jiným způsobem, který jste schopen prokázat. V případě, že by matka podala návrh na svěření dítěte do péče k soudu, může Vám soud stanovit výživné a požadovat jeho úhradu až 3 roky zpětně.

Dále máte možnost, nejste-li schopen se s matkou dohodnout na pravidelném styku s dítětem podat návrh k soudu na úpravu styku k nezletilé dceři.