Počet stránek ve webu: 43.147

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.064.784

Dobrý den, mám 3 otázky ohledně bydlení. 1) Zajímalo by mě, zda mě může přítel vyhodit z bytu, který máme pronajatý. Smlouva je napsaná na něj a já jsem uvedena jen jako příslušník domácnosti. 2) Kdyby jsme šli do jiného pronájmu a bylo by to napsané n

Odesláno: 
Otevřeno 1301 x
2 odpovědi
 
Dobrý den,
mám 3 otázky ohledně bydlení.
1) Zajímalo by mě, zda mě může přítel vyhodit z bytu, který máme pronajatý. Smlouva je napsaná na něj a já jsem uvedena jen jako příslušník domácnosti.
2) Kdyby jsme šli do jiného pronájmu a bylo by to napsané na mě, tak zda ho můžu z bytu kdykoli vyhodit. Ikdyž platí půlku nájmu, ale třeba by šlo jen o rozchod mezi námi.
3) Kdyby jsme si vzali hypotéku na barák a rozešli jsme se (dům by se ještě stále stavěl), zda to může nějak poškodit toho, kdo nám ručí a zda se dá v takovém případě hypotéky jakkoli zbavit.
A také zda si můžu převést hypotéku jen na sebe a žít v domě sama, bez jeho svolení.

Předem mockrát děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že nejste manželé a nájemní smlouvu uzavíral pouze Váš přítel jste braná jako člen nájemcovy domácnosti. Na užívání bytu společně s nájemcem však nemáte žádný jiný nárok, pokud nájemce Vás již ve společné domácnosti nebude chtít. Stejně tak by to platilo, pokud byste si pronajala byt Vy a svého přítele přijala jako člena do své domácnosti. V takovém případě, můžete po příteli požadovat, aby opustil Váš pronajatý byt. Skutečnost, že Vám na nájem přispívá, nehraje roli.

V případě, že byste se rozhodli postavět si vlastní dům, na jehož nákladech se budete podílet společně, předpokládám, že byste pozemek i dům, který na něm postavíte vlastnili jako podílový spoluvlastníci. V případě rozchodu je dobré se vzájemně vypořádat. Ve Vašem případě to bude nejspíš ten, kdo si nechá nemovité věci, převezme i závazky (hypotéku). S tím, však musíte oba souhlasit a zároveň potřebujete i souhlas banky nebo instituce, která Vám hypotéku poskytla, neboť často se stává, že vyvázání druhé osoby z hypotéky není jednoduchá záležitost.
Máte-li hypotéku zajištěnou ručením třetí osoby, tak ručitel se dostává do problému v případě, že dlužníci neplní nebo nejsou schopni plnit své závazky a věřitel požaduje plnění po ručiteli.
 
Dobrý den. Mam dotaz bydlume v najmu, který platìme do ruky a nemáme smlouvu sepsanou mám pouze v sms zprávach že nam dùm pronajali a teď mi bylo oznámeno że se mám ihned vystěhovat a nemám kam může toto tak pronajìmatel udelat. Jsou to bohużel vzdalenì pŕìbuzni. DEKUJI SARKA KUDLACOVA