Počet stránek ve webu: 43.121

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.054.296

Kotec pro psa - je to stavba podle stavebního zákona nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1768 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Prosím o vysvětlení pojmu stavba. Je psí kotec bez podlahy a pevného základu stavbou? Mám „kotec“, který nemá pevně spojeny stěny (stavební kari sítě) se zemí, ani s podlahou (volně ložená dlažba). Do země zapíchnut čtyřmi kovovými trny. Vztahuje se na něho podmínka umístění 2m od hranice pozemku, stejně jako na stavbu? Musím mít vyjádření sousedů. Na stavebním úřadě mi nedokázali přesvědčivě říci, zda se jedná o stavbu. Raději doporučili nahlásit kotec jako stavbu na úřad a zažádat o výjimku, která je zpoplatněna 5000 Kč a která vyžaduje souhlas sousedů. Je tomu tak nebo mohu mít kotec, který chci využít na uskladnění dřeva, při hranici pozemku se sousedy (bez nutnosti jejich souhlasu)? Ve skutečnosti nevěřím, že majitelé psů žádají sousedy o povolení k umístění kotce. Pro dokreslení mé situace, celková zastavěná plocha pozemku nepřesahuje 50%.
Děkuji za odpověď R. Nová
 
Dobrý den,

dle § 2 odst. 3 stavebního zákona se stavbou rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání. Dočasná stavba je stavba, u které stavební úřad předem omezí dobu jejího trvání. Za stavbu se považuje také výrobek plnící funkci stavby. Stavba, která slouží reklamním účelům, je stavba pro reklamu.

Jestli je psí kotec bez podlahy a pevného základu stavbou záleží na posouzení stavebního úřadu. Bohužel nejsem příslušnou osobou k posouzení dané skutečnosti, vždy v dané situaci bude rozhodovat příslušný stavební úřad.