Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.528

Přenechání pozemku za úplatu, spolumajitel nechce podepsat příjmový doklad - co teď?

Odesláno: 
Otevřeno 193 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Jsem uživatel pozemku, který vlastní 8 spoluvlastníků. Nyní vyřizuji, abych mohl dostat pozemek do vlastnictví. Rozeslal jsem dokument k podpisu podle
"V y j a d r e n i e osoby
v zmysle § 63 písm. a/ ods. 1 zák. č. 323/1992 Zb. v znení neskorších predpisov Notárskeho poriadku"
Jeden z vlastníků požaduje po mě částku ve výši 25.000 Kč. Já chci na předání peněz aspoň nějaký dokument, abych měl něco v ruce, že jsem mu peníze předal.
Nechce nic podepsat, že nemůže, kvůli tohoto paragrafu na dokumentu, který podepsal. Bylo mi porazeno (Příjmový doklad). Ten také nechce podepsat i kdyby jsme neudávali účel platby.
Můžete mi tedy poradit co napsat a jak, aby mi to podepsal? Kupní smlouva nepřípadá v úvahu. Musel bych vše vyřizovat komplikovaně co se týka pozemku.
Děkuji za odpověď Tomáš
 
Dobrý den,

právní předpis, na který ukazujete je součástí slovenského právního řádu. V případě, že se i předmětný pozemek nachází ve Slovenské republice, budete se muset obrátit s žádostí o pomoc na příslušné slovenské advokáty, neboť v daném případě by se nepostupovalo podle českého práva.

Je-li pro Váš případ příslušné české právo, tak převod vlastnického práva z osmi spoluvlastníků nebo případně převod spoluvlastnického podílu bez nabývací listiny, kterou je v případě úplatného převodu kupní smlouva, stejně neuskutečníte. Uhradíte-li některému z vlastníků finanční částku za daný pozemek a neuzavřete-li k tomu kupní smlouvu, nebude moci katastrální úřad vlastnické právo v listu vlastnictví ve Váš prospěch změnit. Tedy bez ohledu na to jestli budete mít doklad o uhrazení, tak bez uzavřené kupní smlouvy, která musí být v případě nemovitých věcí (pozemku) v písemné formě, k převodu vlastnického práva nedojde.