Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.088

Může osoba bez řidičského průkazu ŘP koupit auto, automobil, vozidlo?

Odesláno: 
Otevřeno 14607 x
1 odpověď
 
Dobrý den prosím Vás pěkně o vysvětlení. Mám exekuce takže si nemohu koupit a napsat auto na sebe, ale mám řídičak. Naopak ma pritelkyne ridicak nema, ale chtěla by koupit auto at muzeme spolu nekam jezdit. Problem zni muze pritelkyne koupit, zaregistovat a pojistit auto na sebe kdyz nema ridicak? A jeste prosim o vyrozumeni kdyz by šlo teda že bude moct auto mit na sebe zaregistovane a pojištěné jak by to bylo v přípádě kdybych s tim autem já byt hypoteticky zpusobil autonehodu a byl označen jako vinik nehody? V protkolu o nehode by bylo me jmeno jako vinika (účástníka nehody, ale vyřízovat škodnou údálost by musela asi přítelkyně jako pojistitelka a provozovatelka vozů? A do třetíce prosim kdyby pojištovna dělala problémy s odškodněním mohla by to poškozená osoba vymáhat po mně jako vinikovi nehody a já bych musel platit stím že bych to měl pak vymáhát po pojištovně, ovšem auot by nebylo pojištene na mně tak bych nic vymáhat nemohl. ? Moc se omlouvám za rozepsany problém, ale jde o hypotezu ovšem rád bych věděl jak by to bylo abych třeba neubližil nějak lidem co mám rád tím že bych jezdil ve voze které by bylo evidovano na mou přítelkyni. Mockrát děkuji za Váš dráhý čas. S pozdravem Jurek
 
Dobrý den,

pro vlastnictví automobilu není vyžadovaná povinnost mít řidičské oprávnění. Tedy Vaše přítelkyně si může pořídit automobil i sjednat tzv. povinné ručení.

Pojistnou událost by hlásila osoba, která uzavřela tzv. povinné ručení, i když viníkem nehody by byl někdo jiný.

V případě, že při řízení tohoto automobilu způsobíte škodu, nemusí vždy pojišťovna škodu proplatit. Každý případ se posuzuje individuálně. Velkou roli může sehrát alkohol či jiné omamné látky nebo jízda bez řidičského oprávnění. V případě, že je automobil řízen jinou osobou, než jeho vlastníkem bude pojišťovna zkoumat, zda vlastník vozidla mohl chování řidiče, který jel např. pod vlivem alkoholu nebo omamných látek, ovlivnit. Zjistí-li se, že mohl, může pojišťovna požadovat úhradu újmy jak po řidiči, tak po vlastníkovi vozidla, ti odpovídají společně a nerozdílně.

Tedy pokud je vozidlo řádně odpovědnostně pojištěno a pojišťovna nemá důvod na takzvaný postih (např. pro špatný stav vozidla, vozidlo bez platné technické prohlídky...) náhrada škody (újmy) je poskytnuta pojišťovnou. V případě, že dojde ke způsobení újmy na zdraví, jejíž výše přesáhne pojistné krytí, může poškozený tuto škodu vymáhat jako po viníkovi, tak vlastníkovi vozidla, neboť vlastník vozidla odpovídá objektivně (bez ohledu na zavinění).