Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.892

Plíseň v pronájmu

Odesláno: 
Otevřeno 4168 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

ráda bych se Vás zeptala, jak postupovat v následující situaci. Bydlím v nájmu (v garsoniéře) od 09/2018. V 12/2018 se na zdech objevila plíseň. Tuto skutečnost jsem oznámila majiteli a ten se pokusil plíseň odstranit Savem, ale bez úspěchu. Poté se ji pokusil odstranit jiným německým přípravkem proti plísním. Přesto se opět plíseň objevila. Rozhodla jsem se ji nastříkat sama Savem a opět se objevila. Zajímá mě, zdali mám nárok na snížení nájemného? V bytě vysoká vlhkost a dýchá se mi v něm špatně, natož když se vystříká chlorem nebo jinou chemií, tím se to ještě zhorší a je tam doslova k nevydržení. Smrad mě i mou kočku dusí. Majitel se odkazuje na to, že jsem neměla používat Savo, ale znovu ho uvědomit, aby to nastříkal vlastním přípravkem. Z důvodu zachování soukromí, mi vadí tyto časté návštěvy, které stejně nemají žádný výsledek. Majitel bytu bohužel nemá k dispozici jiný byt, kam by mě mohl přestěhovat.
Prosím Vás tedy o pomoc, zdali jsem v právu, když žádám snížení nájemného, jelikož bydlení vy tomto bytě mému zdraví neprospívá, právě naopak.
 
Dobrý den,
v případě, že plíseň v pronajatém bytě, jak uvádíte, se tvoří opakovaně, je to rozhodně důvod pro slevu z nájmu bytu nebo dokonce důvod pro vypovězení nájmu bez výpovědní doby. Plíseň v bytě lze považovat za skutečnost, která brání řádnému užívání bytu. Tedy po dobu existence plísně v bytě máte nárok na slevu z nájmu, kterou vůči pronajímateli můžete písemně uplatit. Z důvodu právní jistoty Vám doporučuji si dělat fotodokumentaci tvorby plísně. Dále také má-li tvorba plísně v bytě vliv na Vaše zdraví, doporučuji se nechat vyšetřit lékařem a zprávu lékaře použít jako jeden z argumentů pro požadovanou slevu z nájmu nebo případnou výpověď z nájmu bez výpovědní doby.

Stane-li se z důvodu existence plísně byt objektivně neobyvatelný, tzn. , nelze jej dále užívat, můžete dát pronajímateli výpověď bez výpovědní doby, příp. mu navrhnout ukončení nájmu dohodou. V takovém případě doporučuji kromě řádné fotodokumentace si nechat udělat znalecký posudek od znalce nebo alespoň odborné vyjádření, které by v případě sporu Vaše jednání potvrdilo.