Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.613

Prestahovanie sa s dietatom do inej krajiny

Odesláno: 
Otevřeno 282 x
1 odpověď
 
Dobrý deň.

za akých okolností sa može matka s dieťatom presťahovat naspäť na Slovensko, keď obvyklý pobyt dieťaťa je Česká Republika... v rodine su nezhody, partneri spolu nebyvaju aktualne. Trvaly pobyt ma matka, aj dieťa, aj otec aj na Slovensku, prechodny oficialny v Prahe. Môžem ako otec dieťaťa namietať že matka nemôže odísť z Českej Republiky? Dcere sa maximalne venujem, chcem s ňou tráviť čas.

ďakujem.
 
Dobrý den,

dle Vašeho sdělení, předpokládám, že Vy, matka i dítě jste občany Slovenské republiky. Tedy bude velice záležet na věku dítěte, délce pobytu dítěte v ČR a na době po kterou již matka žije s dítětem opět na Slovensku, a to z hlediska určení příslušnosti soudu, který by v případě sporu rozhodoval.

Obecně však mohu říct, že Česká republika stejně jako Slovensko je členským státem EU a proto se na případy týkající se rodičovské odpovědnosti se zahraničním prvkem s předností před zákonem použije Nařízení Rady (ES) č. 2201/2003, o příslušnosti a uznávání výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti a o zrušení nařízení (ES) č. 1347/200 (nařízení Brusel II. bis), dle kterého se určí příslušnost soudu, který by v daném případě rozhodoval. A stejně tak jsou oba uvedené státy signatáři Úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí z roku 1980, dle které je třeba si dát pozor na to, že před odstěhováním se s nezl. dítětem do jiného státu je třeba získat souhlas druhého rodiče s tímto odstěhováním.

Samozřejmě také bude hrát roli, zda máte a jakým způsobem máte upraven způsob péče o dítě v případě, že spolu již nežijete.
Dle právního řádu ČR platí, že rodičovskou odpovědnost vykonávají oba rodiče ve vzájemné shodě a pokud se rodiče nejsou schopni dohodnout o záležitostech, jež je pro nezl. dítě významná s ohledem na jeho zájmy, čímž přestěhování do jiného státu s jedním z rodičů rozhodně je, rozhoduje o této skutečnosti soud.

Nad rámec uvádím, že v případě, že došlo k přestěhování matky s dítětem do rodného státu, kde má dítě svoji širší rodinu, bude z Vaší strany docílení opaku velmi složité. Doporučuji Vám však v této záležitosti se obrátit na advokáta, který bude mít možnost od Vás zjistit všechny podrobnosti a projít si případné dokumenty a hájit Vaše práva v případě úpravy styku s dítětem, příp. v určení místa pobytu dítěte. Seznam advokátů působících v České republice naleznete na http://www.advokatikomora.cz.