Počet stránek ve webu: 43.176

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.074.025

Proplacení narozeninového volna

Odesláno: 
Otevřeno 406 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,

na základě interního předpisu máme nárok na volno v den narozenin. Nemusí se jedna přesně o tento den, ale musí to být plus mínus týden okolo tohoto dne.

Mám smlouvu na určitou, která má zanedlouho končit a zároveň jsem na neschopence, kterou budu využít i na dále po skončení pracovního poměru. Proto si tento den nemohu vybrat a ani nemohla. Jsem už delší dobu na neschopence.

Mám nárok na proplacení i tohoto dne? Když se nejedná o zákonem stanovenou dovolenou? Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

vzhledem k tomu, že jde o nárok stanovený vnitřním předpisem, měly by být veškeré okolnosti uplatnění tohoto nároku obsaženy v tomto předpisu. Pokud by ze znění interního předpisu zaměstnavatele dle Vašeho názoru vyplývalo, že na den volna v den narozenin (resp. jeho proplacení) máte nárok i po dobu nemocenské dovolené, pak trvejte na jeho proplacení, kdy toto sdělte zaměstnavateli písemně oproti podpisu, pro případný důkaz snahy smírného vyřešení věci. Pokud by zaměstnavatel nevyhověl, šlo by spor řešit i soudní cestou. Mám však za to, že zaměstnavatel tento „bonus“ koncipoval jen jako den volna bez krácení mzdy, a Vámi zmíněné řešení proplacením tohoto dne (navíc nad běžnou měsíční mzdu) jde mimo zamýšlený účel daného ustanovení vnitřního předpisu.