Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.537

Vydaný elektronický platební rozkaz - může exekutor začít zabavovat nebo ještě ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1687 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
jsem Slovák žijící v česke republice a mam prukaz o trvalem pobytu v Čechach. 12/2014 mi byl doručen elektronický platební rozkaz na častku 190.000 Kč s prislušenstvím. Tuto částku nejsem schopen uhradit a tak jsem poslal advokatovi od ktereho mi byl platební rozkaz doručen dopis s navrhem splatky 5000 Kč/mesci. Bylo mi odpovezeno emailem, že tuto častku opravnený neakceptuje. Jak mam dale postupovat? Je tento platebni rozkaz uz exekuce a muže byt vykonan soupis majetku v miste meho bydlište? Nebo je to ješte jen navrh na exekuci? Mam zájem tento dluh hradit formou mesičnich splátek. Dekuji za odpoveď.
 
Zdravím Vás, proti elektronickému platebnímu rozkazu jste měl podat v zákonné lhůtě odpor, získal byste tak čas. Pokud jste tak neučinil, tak platební rozkaz nabyl právní moci a je vykonatelný. To znamená, že žalobce již může na základě návrhu na nařízení exekuce vymáhat pohledávku za Vaší osobou formou exekuce. Jen uvádím, že musíte uhradit i náklady právního zastoupení advokátovi žalobce, pokud tak neučiníte může i on tuto pohledávku vymáhat exekucí na Váš majetek. Splátky hraďtě věřiteli i bez jeho souhlasu, neboť se tím snižuje dlužná částka, nicméně je jasné, že věřitel bude chtít vyšší částku než nabízíte, a to vzhledem k výši pohledávky, nicméně hraďte dle svých možností, jinou radu Vám dát nemůžu.
 
dekuji za odpoved. Ja jsem advokatovi odepsal, ze jsem ochoten pristoupit na jakoukoli splatku, cekam na odpoved, snad mi bude odpovezeno.
Jen se jeste chci zeptat, pokud by mi ten advokat splatky neumoznil a tedy se semnou nedohodne, pride mi jeste nejake vyrozumeni o exekuci, nebo mam kazdym dnem cekat ze exekutor zaklepe na dvere? dekuji.
 
Zdravím Vás, to záleží na tom jak slušný člověk ten advokát je. Podle zákona Vám žádné vyrozumění posílat nemusí a může dát návrh na nařízení exekuce. Je možné, a to zejména v případě exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného, že Vám bude eventuálně tzv. „zablokován“ účet dříve než se o tom dozvíte. U jiných způsobů exekuce Vám bude doručen exekuční příkaz, výzva k dobrovolnému splnění povinnosti, kde bude celkové vyčíslení dlužné částky. Jen upozorňuji na skutečnost, že exekutor muže výkon rozhodnutí (exekuci) provádět více způsoby (srážky ze mzdy, exekuce přikázáním pohledávky z účtu, exekuce prodejem movitých věcí).
 
dekuji vam za odpovedi, v pondeli mu jeste zavolam, verim ze se dohodneme. hezky zbytek vecera.
 
Za málo, i kdyby jste se nedohodli, tak advokátovi uhraďte náklady řízení) a věřiteli pošlete nějaké peníze pošlete, snížíte tak dluh, a to včetně příslušenství. Přeji hodně štěstí a hezký zbytek dne.