Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.548.760

Exekuce na daňové bonusy na zaměstnance a nezabavitelná částka

Odesláno: 
Otevřeno 2432 x
1 odpověď
 
Dobrý den
na zaměstnance přišel příkaz na srážku na daňové bonusy. Jiné peněžitá pohledávka. Každý měsíc je po odečtení daní tato částka jiná. Mám strhávat daňový bonus celý na dvě děti 2534, - nebo pouze částku která je k vyplacení jako zůstatek daňového bonusu. V tomto si nejsem jista. Pokud mu dám do srážky po odečtení dalších exekucí ještě jako srážku tento daňový bonus, který se strhne vždy, nezbyde zaměstnanci nezabavitelná částka na kterou by měl mít ze zákona právo.
Prosím o radu. Jak správně přistoupit k této srážce. Již se zaměstnanci jedna exekuce nepřednostní sráží a zahrnujeme bonus do čisté mzdy pro výkon rozhodnutí.
Děkuji
 
Zdravím Vás, osobně bych z daňových bonusů srážela jen jejich poměrnou část, a to tak, aby se zaměstnanci vždy dostala nezabavitelná částka, která mu dle zákona přísluší. Toto je však můj právní názor, vezměte v úvahu, to že nejsem ani účetní ani daňový poradce, ale mám za to, že občanský soudní řád hovoří jasně, a to tak, že povinnému z jeho mzdy vždy náleží nezabavitelná částka, která by neměla být překročena, výjimku tvoří např, interní srážky na stravenky. Jen neuvádíte, zda je tato exekuce přednostní či nepřednostní, což má vliv na výši nezabavitelné částky ze mzdy určené k výplatě povinnému.