Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.071

Nesplácení dluhů - hrozí vězení?

Odesláno: 
Otevřeno 1851 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám nějaké dluhy z doby, kdy jsem ještě žil s matkou a nevlastním otcem. Bohužel mě tenkrát ukecali ať si vezmu nějaké půjčky a já poslechl. Bohužel vše je na mé jméno a mám třeba AirBank 160.000 Kč a s úroky to je už 270.000 Kč. Nevím jak to mám řešit, splácím Provident a pak ještě mi z invalidního důchodu strhávají 1.100 Kč za Essox.
Půjček mám asi celkem pět. Bojím se, že když některé nesplácím, jako ten AirBank, tak abych neskončil třeba ve vězení za neplacení. Co myslíte vy?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, ve vězení za neplacení svých závazků rozhodně neskončíte, protože vězení pro dlužníky u nás neexistuje. Jediné co by Vás mohlo postihnout jsou však exekuce u všech Vašich závazků. Je otázkou jak vysoký je Váš invalidní důchod a zda je to Váš jediný příjem, nebo zda máte více příjmů. Pokud byste měl invalidní důchod a k tomu i jiný příjem nebo někoho ochotného Vám přispívat určitou částkou, můžete zkusit podat insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. K tomu však musíte splnit zákonné podmínky povolení oddlužení, a to, že jste schopen ze svých příjmů, popřípadě navýšených formou darovací smlouvy za 60 měsíců uhradit alespoň 30% závazků nezajištěných věřitelů a dále i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. V opačném případě insolvenční návrh nepodávejte, byla by to ztráta času. Popřípadě tuto situaci můžete probrat i s pracovníky poraden při finanční tísní, které by se měly nacházet v krajských městech. Tito pracovníci by na základě Vámi předložených dokladech a listinách o příjmech a výši Vašich závazků a posoudí, zda by bylo podání insolvenčního návrhu spojeného s návrhem na povolení oddlužení reálné či nikoli.