Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.102

Dluh před svatbou - exekuce na druhého z manželů (nedlužníka)

Odesláno: 
Otevřeno 1257 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manželka měla exekuci v řízení v roce 2012. Ted v roce 2016 ji přišla že má uhradit částku na cca. 53.000 Kč, to bohužel nemáme. Je možné, že se tato exekuce vztahuje i na mě pokud jsme měli datum svatby až v roce 2015. Proč jsem na listině veden jako povinný učastník? Děkuji za odpověd.
 
Zdravím Vás, exekutoři, když vidí, že povinný je ženatý nebo žena vdaná, tak automaticky jako účastníka exekuce berou i manžela povinného.
Pokud by však byl exekučně postižen i Váš výlučný majetek, který nemáte ve společném jmění manželů, bylo by nutné podat k soudnímu exekutorovi, který tuto pohledávku vymáhá návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, neboť exekuce postihuje věc ve Vašem výlučném vlastnictví, která není součástí společného jmění manželů, neboť jste tuto věc nabyl ještě před vznikem manželství, což lze doložit jak úředně ověřenou kopií kupní smlouvou k dané věci tak i úředně ověřenou kopií oddacího listu. Pak bude nutné čekat jak bude o návrhu na zastavení exekuce rozhodnuto. I proto vždy lidem co mají exekuce a chtějí se brát radím, aby nejdříve uhradili exekuci a vzali se až poté co bude exekuce pravomocně zastavena, a to proto, aby ochránili majetek nezadluženého partnera či budoucího manžela.