Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.538.459

Dluh z manželství - bude vymáhán po obou manželech? (exekuce)

Odesláno: 
Otevřeno 1039 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci Vás poprosit o radu.
2008 jsme si z manželem brali půjčku v České spořitelně, ale byla napsána pouze na mě. Nějakou dobu jsem ji řádně platila, ale potom jsem přišla o zaměstnání a finanční prostředky, manžel za měsíc také, takže jsem půjčku přestala splácet a dostala se tím do dluhů. O situaci jsem Českou spořitelnu informovala, ale ta jako by byla hluchá, vzala jsem si půjčku - musím jí platit a nikoho nezajímalo, že nemám z čeho. S manželem jsme se rozešli - utekl ode mě. Dnes (29.07.2016) to jsou čtyři roky co spolu nežijeme. Rozvodové řízení proběhne v srpnu. Když mi v roce 2013 přišlo upozornění od exekutora aby jsem zaplatila celý dluh, tak jsem oponovala, že bohužel tolik peněz nemám a musím vyživovat 4 nezletilé děti. Žádala jsem o splátkový kalendář, který mi byl odmítnut s tím, že musím platit minimálně sedm tisíc měsíčně, které jsem však ani neměla a nabízela jsem České spořitelně byt v osobním vlastnictví, ale to mi bylo odmítnuto.
Řešila jsem tuto situaci, ale bezvýsledně, proto jsem po půl roce rezignovala, protože jsem nevěděla co víc mám pro tuto situaci udělat.
Protože se příští měsíc rozvádím, tak se Vás chci zeptat jestli do bezpodílového vyrovnání majetku, tedy u mě jen dluhů po rozvodu mohu požádat příslušného exekutora, aby polovinu dluhu vymáhal po nyní ještě po mém manželovi, když jsem si tuto půjčku brala za dobu manželství.
Moc Vám děkuji za Vaši odpověd.
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekutor tuto pohledávku již vymáhá jak po Vás tak i po Vašem manželovi. Jen je možné, že z důvodu rozvodu o tom třeba ani nevíte. Pokud se jedná o dluh vzniklý za trvání manželství, je dobré sepsat jakou mírou a komu připadne, a tuto listinu, tedy dohodu o vypořádání SJM (společného jmění manželů) zaslat rovněž i exekutorovi, a to úředně ověřenou kopii této dohody, a to proto, aby exekutor věděl jak má při této exekuci postupovat, a tedy jakou část pohledávky po kom z vás vymáhat. Mám za to, že více učinit nemůžete.