Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.543.131

Postup podání žádosti o insolvenci, oddlužení, osobní bankrot

Odesláno: 
Otevřeno 3383 x
1 odpověď
 
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat. Dostala jsem se do obrovských dluhů. Protože jsem nemajetná a takovou výši nejsem nikdy schopna splatit, vidím jediné stanovisko v insolvenci, abych aspoň nějakou částku splatila. Splácení se totiž nevyhýbám a byla bych ráda, kdyby se tato věc již vyřešila.
Je tedy insolvence moji jedinou možností?
Jak přesně postupovat a na jakou instituci se obrátit?
V denním tisku je spousta nabídek na oddlužení, ale nevěřím jim a nechci, aby někdo mé situace využil. Dluh je kolem jednoho milionu korun.
Potřebovala bych krok za krokem vysvětlit, jak nyní dále a co insolvence obnáší a co je k jejímu podání přesně potřeba.
Předem děkuji za Vaši pomoc.
S pozdravem.
 
Zdravím Vás, odkazuji na svoji minulou odpověď. Jelikož výše Vašich závazků je kolem 1.000.000, - Kč, . tak budu uvažovat právě o částce 1.000.000, - Kč jako o výši Vašich nezajištěných závazků. Pokud máte hypotéku či auto na leasing tuto částku si odečtěte, neboť tyto věřitelé jsou zajištění a v insolvenci se uspokojují věřitelé nezajištěni. Zajištění věřitelů jsou v rámci insolvence uspokojeni zpeněžením předmětu zajištění v případě hypotéky prodejem nemovitosti u leasingu prodejem automobilu.
Budu tedy uvažovat o Vašich závazcích jako o závazcích nezajištěných. Budete tedy muset ze svých příjmů (mzda, důchod či dar) uhradit za 60 měsíců minimálně 300.000,- Kč a dále odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč.
Pokud tuto částku dohromady ani s člověkem, který by byl ochoten Vám pomoci navýšit Vaše příjmy formou darovací smlouvy tak insolvenční návrh nepodávejte, neboť Váš úpadek by nebyl řešen oddlužením ale konkurzem.
Pokud máte nezajištěný majetek lze ještě úpadek řešit i zpeněžením majetkové podstaty, ale i zde je nutné uspokojit alespoň 30% závazků Vašich nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč. Jelikož máte exekuce a uvádíte, že jste nemajetná tak oddlužení zpeněžením majetkové podstaty nepřipadá v úvahu.
Doporučuji Vám obrátit se buď na poradny při finanční tísni, které insolvenční návrhy zpracovávají kvalitně a bezplatně, popřípadě se obraťte na advokáta, který by Vám rovněž byl schopen poradit a zvážit i případná rizika. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Nežli se na neěkoho obrátíte bude nutné, abyste si zpracovala alespoň seznam svých věřitelů a co nejvíce závazků doložila aktuálními exekučnímí příkazy, či vyčíslením vymáhaných částek od exekutorů u exekučně vymáháných závazků a aktuální výzvy k úhradě nebo aktuální vyčíslení výše závazků přímo od jednotlivých věřitelů u ostatních závazků.
Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. Pokud by Vám bylo cokoli nejasného, můžete se na nás obrátit.