Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.847

Exekuce z předešlého manželství - hrozí zabavení věcí a peněz novému z manželů (nedlužníkovi)

Odesláno: 
Otevřeno 990 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
budu se podruhé vdávat. V prvním manželství manžel nadělal ve své firmě dluhy, sebrali nám i dům. Bývalý manžel nepracuje, neplatí na děti výživné a já dnes (30.08.2016) splácím za něho jednu z exekucí, které má. Prý proto, že jsme byli v době dluhu manželé. Mám od něho písemné prohlášení, že všechny dluhy jdou za ním. Ale přesto mi to nepomohlo a exekutor Váňa mi strhává z platu jeho exekuci. Sebral mi i peníze ze Stavebního spoření.
Bojím se, aby se v mém dalším manželství nemusel můj nový manžel podílet na placení jeho dalších exekucí. Nevím kolik jich má. Prosím, poraďte, co mám udělat, aby byl můj přítel v manželství chráněn? Děkuji moc za odpověď.
MD
 
Zdravím Vás, bohužel jedinou stoprocentní ochranou je v těchto případech odložit sňatek do doby vyřešení exekucí. Jinak skutečně nemáte jistotu, že nebude exekučně postihován majetek Vašeho budoucího manžela pro dluhy z Vašeho předchozího manželství.
Můžete se svým budoucím manželem uzavřít u notáře předmanželskou smlouvu a co nejdříve po svatbě i dohodu o zúžení společného jmění manželů na co nejnižší zákonný rozsah. Tuto smlouvu doporučuji uzavřít u notáře, ale ani tak bohužel nemáte stoprocentní jistotu.
Pokud by tedy byl majetek Vašeho budoucího manžela exekučně postižen nezbývalo by Vám než podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. , a soudnímu exekutorovi doložit oddacím listem a dalšími listinami, zejména výše uvedenými smlouvami, že Váš budoucí manžel nemá s dluhy z Vašeho předchozího manžela nic společného a, že je zde tedy dán zákonný důvod pro zastavení exekuce dle ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu a poté čekat na rozhodnutí exekutora či soudu o Vašem návrhu na zastavení exekuce.