Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.222

Vystěhování původních majitelů vydraženého bytu - postup, kolik dní mohou obývat byt?

Odesláno: 
Otevřeno 4017 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
potřebovala bych vědět jak je to s vystěhováním bývalých majitelů vydraženého bytu. Nikde nemohu tuto informaci dohledat. Kolik času mají na to aby opustili mnou získaný byt?
Děkuji
 
Zdravím Vás, obvykle je lhůta na vyklizení nemovitosti 30 dní od udělení příklepu. Po dohodě s nabyvatelem nemovitosti může být i dohoda jiná, ale osobně bych jim dala alespoň těch 30 dnů. Víte ono není vyloučeno, aby nabyvatel nemovitost koupil a povinný, bývalý vlastník ji užíval na základě nájemní smlouvy uzavřené s nabyvatelem (novým vlastníkem) nemovitosti.
 
Děkuji za rychlou odpověď. Dále by mě zajímalo jak postupovat v případě, že se bývalý majitel nehodlá odstěhovat ani po 30dnech od příklepu. Můžeme je vystěhovat my nebo musíme soudně? Dále by mě zajímalo zda se platí daň z vydražené nemovitosti. Pokud ano jaká je to výše a z jaké částky? Jestli je to z vydražené nebo odhadní ceny nemovitosti. Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud by se povinný dobrovolně nevystěhoval ani po 30 dnech, je nutné podat u soudu žalobu o vyklizení nemovitosti, popřípadě i trestní oznámení, kdy by povinný spáchal trestný čin neoprávněného užívání cizí věci. Předtím bych povinného na tuto věc upozornila a poskytla mu 15 denní lhůtu k vyklizení nemovitosti. Jakmile by nemovitost nevyklidil ani po doručení této výzvy, tak by skutečně nezbývalo než tuto věci řešit právní cestou, tedy žalobou k soudu nebo trestním oznámením. Pro vystěhování věcí povinného Vámi bych nebyla už i proto, že by Vám povinný mohl vyčítat poškození jeho věcí, a Vy byste velmi těžce dokazovali, že jste jeho věci nepoškodili.
Daň z převodu se platí, z ceny určené v usnesení o udělení příklepu, (tedy z ceny, za kterou jste nemovitost koupili) kolik je to přesně procent netuším, jednalo se o změně daňových předpisů, ale mám za to, že by to měly být 4% z ceny nemovitosti. Ohledně této věci se raději obraťte na nějakou účetní či daňového poradce.