Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.550.209

Jak zjistit jestli věřitel vymáhal dluh soudně nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 985 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
Dne 30.5.2001 jsem měl u České spořitelny, a. s. půjčku s dobou splatnosti 5 let, kterou jsem neplatil. Nějaký čas jsem žil v zahraničí a nezdržoval jsem se na adrese trvalého bydliště. K dnešnímu datu na mně není vedená exekuce. Dá se zjistit jestli byl na mně vydán soudem platební příkaz a jestli je dluh promčen. Děkuji.
 
Zdravím Vás, ano to se zjistit dá, ale musíte jít na Okresní soud, ale na ten, na jehož území jste měl trvalý pobyt v době, kdy jste si bral půjčku nebo na okresní soud na jehož území jste měl trvalý pobyt v době, kdy jste byl v zahraničí a případně i na okresní soud, na jehož území máte pobyt dnes (07.10.2016) a u všech soudů požádat o lustraci vedených soudních řízení proti Vaší osobě. Dále si zajděte i do banky a požádejte o výpis z registru dlužníků SOLUS, protože ne všichni věřitelé se s dlužníky soudí, někteří věřitelé využívají i rozhodčí řízení.
Mám za to, že nic víc již udělat nemůžete.
 
Jěště mám dotaz co se týče toho "rozhodčí řízení ".Musí být stanoveno ve smlouvě o půjče .Nebo to je pouze na jejich rozhodnutí jestli se obratí na soud nebo rozhodčí řízení.Děkuji
 
Zdravím Vás, ve smlouvě o půjčce by mělo být ustanovení, které by obsahovalo ujednání o tom, že spory s této smlouvy budou řešení v rámci rozhodčího řízení, měl by zde být určen i orgán, který by takto rozhodoval (např, rozhodčí soud, sdružení rozhodců), pozor rozhodčí soud není klasický obecný soud a dále i počet rozhodců a způsob jejich nominace. Pokud by toto ustanovení ve smlouvě nebylo, bylo by nutné projít klasickým soudním řízením.