Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.464

Odměna exekutora při neúspěšné exekuci s nevymožením jistiny, exekutor chce 180.000 Kč jako náklady exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 881 x
1 odpověď
 
Dobrý večer,
zhruba v 03/2016 jsem podával exekuci na dlužníka. Dluh je vyčíslen na cca 950.000 Kč (jistina, příslušenství, náklady právního zastoupení). V této chvíli probíhá vyjednávání s dlužníkem ohledně vyrovnání. Cenově je to dost "našponované" a celé si to vyžádalo ústupky obou stran.
Problém je v tom, že exekutor, kterému jsem případ předal požaduje v případě stažení "mojí" exekuce odměnu cca 180.000 Kč s tím, že je údajně ochotný jít na min. 130.000 Kč.
Můj dotaz zní jestli existuje právní nárok na tuto částku i když se v exekuci ničeho nevymohlo? Proběhl zápis exekučního příkazu na Katastru nemovitostí, asi i nějaká lustrace bankovních účtů.
Díky
 
Zdravím Vás, pokud exekutor zřídil zástavní právo k nemovitosti či nemovitostem povinného, tak mám za to, že exekutor chtěl tuto nemovitost dražit. Je otázkou co přimělo povinného, aby s Vámi jednal o narovnání, V obdobných případech je to právě často obava ze ztráty nemovitosti v důsledku jejího vydražení. V tomto případě mám za to, že exekutorovi skutečně vznikl nárok na náhradu nákladů exekuce, neboť on se pohledávku po povinném snažil vymoci a skutečnost, že jste se s povinným dohodli je jiná věc, kterou exekutor neovlivnil. Je otázkou, zda by o výši nákladů exekuce nešlo ještě vyjednávat se soudním exekutorem, i když si myslím, že slevit náklady o 50.000,- Kč je ústupek docela slušný. Je tedy otázkou jak exekutor rozhodne o tom, kdo a v jaké výši bude náklady exekutora hradit.