Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.487

Zaplacení nákladů exekuce exekutorovi a úroky z nákladů exekuce při dlouhodobém neplacení

Odesláno: 
Otevřeno 834 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na náklady exekutora. Kvůli dluhu 2.000 Kč mi bylo strženo z účtu 12.000 Kč. Měl jsem věc za vyřízenou a o deset dní později mi přišel dopis od exekutora, že chce dalších 8.000 Kč jako své náklady. To mě nemile překvapilo. Měl jsem za to, že i náklady exekutora jsou obsažené ve strhávané částce. Proč si je strhává dodatečně? Co tedy bylo v oněch 10.000,- Kč navíc obsaženo? Mohu se proti této dodatečně částce nějak bránit?
A závěrem si dovolím hypotetickou otázku - u dodatečně požadované částky mi exekutor píše, že pokud nezaplatím dobrovolně, že opět vzniknou náklady, které bude opět vymáhat. Kdybych tedy nedejbože upadl na pět let do kómatu, tak mi exekutor bude luxovat konto tak dlouho, dokud tam nic nezbyde? Je toto vůbec legální (morální)?
Předem děkuji za vysvětlení.
 
Zdravím Vás, k tomu, abych mohla tento dotaz objektivně posoudit by bylo nutné vidět listiny, které Vám byly doručeny od exekutora, stejně jako by bylo nutné vidět i exekuční titul, tedy rozhodnutí na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána.
Obvykle se vymáhá jistina, její příslušenství tedy (úroky z prodlení, případě i další sankce, např. smluvní pokuta), poté náklady oprávněného (tedy náklady právního zastoupení oprávněného v soudním řízení, a náklady oprávněného v exekučním řízení a poté odměna a náklady exekutora. Takže není skutečně vyloučena, že by částka 12.000,- Kč v sobě zahrnovala úhradu jistiny ve výši 2.000,- Kč a 10.000,- Kč by skutečně mohly činit úroky z prodlení (za několik let zvláště u malých částek narůstají rychle, spolu s náklady řízení a náklady oprávněného. Každý exekutor má nárok na náhradu nákladů exekuce, částka 7.865,- Kč, které po Vás exekutor požaduje je minimální částkou na kterou má exekutor nárok. Vím, že někteří exekutoři náklady exekuce uvedou ihned do usnesení o nařízení exekuce nebo do exekučního příkazu, jiní je vyčíslují dodatečně v příkazu k úhradě nákladů exekuce. Z výše uvedených důvodů Vám nemohu dát přesnou odpověď bez možnosti prostudování si daných listin. Je totiž skutečně možné, že požadavek exekutora na úhradu nákladů exekuce je v tomto případě legitimní.
K druhému dotazu ohledně exekuce z účtu povinného uvádím, že exekuce by byla prováděna tak dlouho dokud by nedošlo k úhradě celkové vymáhané částky, tj. jistiny, úroků z prodlení, případně i dalších sankcí, nákladů řízení, nákladů oprávněného a nákladů exekuce. Až by byla tato částka uhrazena exekutor by měl exekuci zastavit, a to zvláště pokud byste byl v komatu a Vaše rodina by tuto skutečnost exekutorovi doložila lékařskou zprávou.