Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.392

Výpočet příslušenství u exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 1175 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
10/2016 mi byla nařízena exekuce na plat. Původní vymáhaná částka pro věřitele je 833.40 Kč což je úrok z prodlení dále náklady předcházejícího řízení 1573 Kč, pravděpodobné náklady oprávněného 2057 Kč a pravděpodobné náklady exekuce ve výši 7865 Kč.
Příčinou této exekuce je že mi 06/2015 byl doručen platební rozkaz na úhradu 4.116 Kč s příslušenstvím a 5.119 Kč jako náklady řízení. obě vyčíslené částky jsem v řádném termínu uhradila a požadovala tedy celou věc za vyřízenou, jelikož mě již nikdo nekontaktoval ohledně nějakého nedoplatku. Bohužel jsem nepochopila, že to příslušenství si mám spočítat sama což bylo oněch 833.40 Kč a kvůli této částce která vznikla nedorozuměním, což bylo podle mě dost patrné když více jak 90 % dluhu jsem uhradila. Touto cestou bych se proto chtěla zeptat jak se mohu současné exekuci bránit. A dále se chci ještě zeptat zda se exekuční náklady musí nějakým způsobem odvíjet od původního dluhu jelikož chtít po mně kvůli 833 Kč téměř 12.000 Kč mi přijde normální hyenismus a okrádání. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zcela Vás chápu, ale bohužel Váš věřitel měl nárok i na úhradu příslušenství. Mám za tuto věc mohl věřitel řešit i výzvou k úhradě a nikoli exekucí na Váš majetek. Bohužel věřitelé, mají-li v ruce pravomocný a vykonatelný exekuční titul již nemusí dlužníky vyzývat k úhradě a mohou tuto pohledávku, tedy i nesplacené příslušenství po dlužníku exekučně vymáhat, což se stalo v tomto případě. Jediným řešením, je dle mého názoru tuto částku uhradit, a to bohužel i včetně všech nákladů. Náklady exekuce ve výši 7.865,- Kč jsou minimální náklady exekuce, na které má exekutor nárok a za současného stavu není výše nákladů exekuce závislá na vymáhání dlužné částky, což dle mého názoru rovněž není zcela v pořádku. Dalším řešením by bylo věřitele požádat o prominutí příslušenství, ale v tomto případě je to zbytečné, a to proto, že po Vás věřitel exekučně právě toto příslušenství pohledávky vymáhá. Proto nezbývá nic jiného než tuto pohledávku zcela uhradit. Jen jedna rada závěrem, kdybyste se v budoucnu do podobné situace dostala, tak před úhradou pohledávky požádejte věřitele o vyčíslení příslušenství, a to vždy ke dni plánované úhrady pohledávky a toto vyčíslení požadujte v písemné formě, jen takto můžete předejít situaci, která se Vám nyní přihodila.