Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.355

Snížení splátek dluhu a hrozba exekuce - je nutný soud před exekucí?

Odesláno: 
Otevřeno 955 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli když mám sepsanou dohodu o splácení dluhu třeba na částku 3500 Kč jenže mne přibyli další dluhy a proto teď posílám menší částku i tak proti mne bude podána exekuce, musí být nejdříve soud nebo mne může právník exekuovat i bez soudu?
Já se snažím platit všechny svoje dluhy ale nejsem teď schopen platit podepsanou částku.
Děkuji za vaší odpověď.
 
Zdravím Vás, ono velmi záleží v jaké formě je dohoda o splacení dluhu sepsána. Pokud je tato dohoda sepsána ve formě notářského zápisu se svolení k jeho vykonatelnosti, tak by věřitel mohl podat přímo co do neuhrazené části dluhu návrh na nařízení exekuce, neboť tento notářský zápis je současně i exekučním titulem dle exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) a rovněž i dle občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.).
Pokud je však tato dohoda v běžné písemné formě, tak zde musí ještě proběhnout soudní nebo rozhodčí řízení za účelem vymožené části nesplacené pohledávky. A teprve po vydání tohoto soudního rozhodnutí nebo rozhodčího nálezu by bylo možné tuto neuhrazenou část dluhu po Vás exekučně vymáhat.
 
Dobry den, no ta dohoda je sepsana formou notarskeho zapisu takze teda muze nastat to ze mne muze byt exekuce narizena ihned i bez soudniho rozhodnuti? Nejde teda proti tomuhle podat nejake odvolani? Dekuji za vasi odpoved.
 
Zdravím Vás, pokud je dohoda sepsána formou notářského zápisu se svolením k jeho přímé vykonatelnosti tak věřitel může skutečně tuto pohledávku či její nesplacenou část po Vás vymáhat formou exekuce bez nutnosti soudního jednání, a to proto, že tento notářský zápis je sám o sobě exekučním titulem. Proti tomu již skutečně nic neuděláte, jedinou obranou je platit a o případných výpadcích v platbách včas, a to předem informovat věřitele, a to včetně úhrady dlužné částky, tak aby vše dále bylo v souladu s dohodou sepsanou ve formě notářského zápisu.
 
Dekuji za vasi odpoved alespon ted vidim ze sem udelal chybu kdyz sem si to nezjistil nez sem tuhle dohodu podepsal ale neznalost neomlouva moje chyba ale stejne je no nefer kdyz nekdo ma snahu platit a i tak se dostane do exekuce zaplati jeste polatek za tu dohodu co mohlo treba jit na ten dluh a ted stejne do ty exekuce spadne.
 
Zdravím Vás, lidem v podobných situacích doporučuji, aby si zjistili co nejvíce o listině, kterou podepisují a pokud obsahu listiny nerozumí tak ať ji nepodepisují, ale požádají například o možnost, zda si mohou danou listinu v klidu prostudovat a následně se poradit buď s advokátem nebo s právníkem, který jím vysvětlí nejen co je to za listinu a současně jim sdělí, jaké povinnosti a práva na sebe podpisem listiny převezmou, čímž se vyvarují podobných nepříjemných překvapeních jaké nyní zažíváte Vy.