Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.988

Exekuce a výše životních nákladů - dlužník z životního minima nepřežije

Odesláno: 
Otevřeno 710 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
můj kamarád má asi 6exekucí u různých exekutorů. Doteď pracoval jako OSVČ a nyní by měl být zaměstnancem.
Vzhledem k výši exekuci a životních nákladů si nemůže dovolit žít pouze z minima, které by nastalo při exekuci na plat. Určitě má zájem se domluvit na splátkách, hlavně aby mu nesáhli exekutoři na plat.
Můžete mi prosím poradit nejlepší cestu?
Mnohokrát děkuji
 
Zdravím Vás, jelikož má Váš kamarád 6 exekucí u různých exekutorů, tak se exekučním srážkám ze mzdy nevyhne, protože i kdyby se na splátkách dohodl s jedním exekutorem, požadovali by je i další exekutoři, proto je nejlepší nechat, ať exekutoři postihnou mzdu, s tím, že Vašemu kamarádovi bude vyplácena nezabavitelná částka ze mzdy.
Kdyby se Váš kamarád dohodl ještě na splátkovém kalendáři, musel by tyto splátky hradit ze své nezabavitelné částky. Až bude Váš kamarád pracovat delší dobu a bude mu přesně známa výše jeho čisté mzdy může zkusit podat insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení, to však za předpokladu, že Váš kamarád bude schopen ze svých příjmů uhradit svým nezajištěným věřitelům, alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů + odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč za 5 let.