Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.542.564

Dluh z hypotéky u více spoludlužníků a insolvence - je možné posílat peníze jednomu dlužníkovi který bude dluh splácet (umořovat)?

Odesláno: 
Otevřeno 688 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
měli jsme s bývalým přítelem hypotéku, po čase jsem se rozešli a já zůstala na hypotéku sama. přítel ji platit nechtěl. poté jsem se dostala do problémů a skončilo to dražbou nemovitosti. byt se samozřejmě prodal za minimální částku a na pokrytí dluhu to nestačilo. zbývá doplatit cca 1.000.000 Kč.
Bývalý přítel si nyní po letech zažádal o insolvenci a byla mu schválena. mě tvrdí, že vlastně po 5 letech budu mít klid i já, jelikož on splatí určitou část dluhu v insolvenci a tím dluh zanikne. chce po mě proto abych mu zasílala každý měsíc 5000 Kč. částku mám zasílat jeho nynější přítelkyni.
Já si ale myslím, že z dluhů se vyváže pouze on a po mě banka bude vyžadovat doplaceni zbytku dluhu který tam zůstane po insolvenci. mě bohužel insolvence nevyjde,
Jsem na mateřské dovolené a mám pro ni nízký příjem.
Moc děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, mám za to, že Váš bývalý manžel se mýlí, neboť i když on hypotéku v rámci insolvence splácí tak, pokud splní podmínky oddlužení bude od dalšího placení dluhů osvobozen. Toto osvobození se však nebude vztahovat na Vás a po Vás tento věřitel může dlužnou částku dále vymáhat, a to až do úhrady dlužné částku, nebo onen 1.000.000 mínus částku, kterou Váš přítel hradí či uhradí v rámci insolvence. Proto Vám doporučuji, abyste příteli žádné peníze neposílala a případně tuto částku zasílala věřiteli, případně si ji pro věřitele uschovala až bude tuto pohledávku vymáhat i po Vás jakožto spoludlužníkovi. Pokud byste na návrh Vašeho bývalého přítele přistoupila Váš bývalý přítel by tuto částku (5.000,- Kč) musel v souladu s ust. § 412 písm. b) insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), pravidelně každý měsíc zasílat na účet insolvenčního správce jakožto mimořádný příjem, který by insolvenční správce použil na úhradu všech přítelových dluhů ve splátkovém kalendáři a nikoli ve prospěch věřitele, který hypotéku poskytl.