Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.831

Exekuce a přispěvek na regionální mobilitu od úřadu práce - může exekutor příspěvek zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 846 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
na manžela po dobu našeho manželství byly podány exekuce, je jich dost a ve vysoké celkové částce (není důležité). Manžel podniká, ale nemáme peníze tyto dluhy splácet, exekutoři mají sepsaný náš majetek, ale jakoby "čekají". Já jsem byla 2 roky na Úřadu práce a teď jsem si našla práci, od 1.11. mám podepsanou smlouvu i ten den jsem do práce nastoupila. Mezitím jsem si ale začala na Úřadu práce vyřizovat tzv. Příspěvek na regionální mobilitu, tedy na dojíždění do práce, který by měl být ve výši 1500 Kč. Podmínkou bylo zřídit si bankovní účet, kam mi jej budou každý měsíc zasílat. Mají exekutoři na tento můj příspěvek z Úřadu práce nárok? Našla jsem v zákoně, že můžou brát jen různé přídavky, ale nevím jestli i toto, když to potřebuji a bylo mi schváleno pro cestu do zaměstnání. Budu mít jinak min. mzdu a na účet počítám s tím, že mi přijde jen nezabavitelná částka, ale ze srážek bude možné uspokojit jen jednoho exekutora a velmi malou částkou. Nestane se, že by mi strhli z účtu i tuto nezabavitelnou částku?
Co je pro to potřeba udělat? Především mě tedy zajímá ten Příspěvek, zda ho vlastně nevyřizuju úplně zbytečně, když by mi ho hned vzali.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, o příspěvku na regionální mobilitu slyším poprvé, a mám za to, že to je obdobné jako se sociálními dávkami, Z těch se rovnou nesmí níc srážet, neboť tyto srážkám ze mzdy nepodléhají. Jako větší problém však vidím, to, že si zřizujete účet. Protože zde musíte nutně počítat i s tím, že Vám tento účet může být exekutorem zablokován a peníze na něm zaslány exekutorovi. Vy uvádíte, že zřízení účtu je podmínkou pro to, abyste tuto dávku od úřadu práce vůbec dostala. Možná kdybych byla na Vašem místě pokusila bych se alespoň telefonicky obrátit na příslušný úřad práce a Vaši situaci bych příslušné pracovnici popsala a dohodla bych se s ní na co nejlepším řešení dané situace (buď na výplatě tohoto příspěvku složenkou), a pokud by to nešlo, tak s tímto příspěvkem rozloučit a dále si ani nezřizovat bankovní účet, neboť byste utratila peníze za zřízení účtu počáteční vklad a poté platila bankovní poplatky. Vše si ještě rozmyslete a proberte to rovněž i s manželem.