Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.518.393

Koupení bytu, domu v době probíhající insolvence, oddlužení, osobního bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 896 x
1 odpověď
 
Dobry den,
jsem v insolvenčním řízení, řádně splácím a dodržuji všechny podmínky. Řeším bydlení. V současnosti bydlím v podnájmu, který je poměrně drahý. Našel jsem starší nemovitost, kterou by bylo možné koupit od majitele na splátky, které by byly nižší než můj současný nájem. Zbylo by mi z životního minima víc peněz na život.
Chtěl bych se zeptat, jak koupi ošetřit, aby mi nebyla insolvenční správcem zabavena? Plně bych ji splatil ještě v době insolvence. A je vůbec takový počin možný v mé situaci?
Předem děkuji za Váš čas
 
Zdravím Vás, koupi nemovitosti, pokud jste v insolvenci Vám nedoporučuji, protože kdybyste nemovitost nebyl v průběhu insolvence musel byste ji v souladu s ust. § 412 odst. 1 písm. b) insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.) byste byl povinen vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení.
Pokud o koupi nemovitosti tak hodně stojíte, je nutné tuto věc konzultovat s insolvenčním správcem, a není vyloučeno, že Vám vyhoví. Popřípadě se můžete do této nemovitosti přestěhovat a stávajícímu majiteli hradit nájem, a po insolvenci nějakou částku doplatit a nemovitost by již byla Vaše, ale to až po insolvenci z důvodu výše uvedeného rizika. O všech Vašich krocích ohledně úmyslu nabýt či prodat majetek by měl vědět Váš insolvenční správce a bez jeho schválení nic nepodnikejte.